Speriati sau cel putin ingrijorati de dimensiunea scandalului din sistemul sanitar, Mircea Cinteza si Calin Popescu Tariceanu au apelat la bunavointa distribuitorilor de medicamente, chemandu-i la Guvern.
Astfel, in urma cu doua zile, la masa

Speriati sau cel putin ingrijorati de dimensiunea scandalului din sistemul sanitar, Mircea Cinteza si Calin Popescu Tariceanu au apelat la bunavointa distribuitorilor de medicamente, chemandu-i la Guvern.
Astfel, in urma cu doua zile, la masa discutiilor s-au asezat reprezentantii asociatiilor producatorilor si distribuitorilor de medicamente, prim-ministrul Tariceanu, ministrul Cinteza, Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Nicolae Ivan, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
La aceasta intalnire nu au fost, insa, invitati si furnizorii de produse medicale. "Nu stiu de ce nu am fost chemati. Probabil, ministrul Cinteza a ramas sub imperiul emotiilor sau are o suparare personala.
Altfel nu-mi pot explica"', ne-a declarat Ion Ciceala, directorul executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM).

Ciceala: Fara noi nu se pot pune diagnostice

Aceasta asociatie le atrage insa atentia ministrului Sanatatii si premierului asupra faptului ca produsele sanitare sunt la fel de necesare ca si medicamentele: "Cu ajutorul unora dintre produsele medicale livrate de noi, medicii pun diagnosticul pacientilor dupa care le prescriu medicamentele".
Ciceala considera ca prin acceptarea invitatiei facuta de Cinteza si Tariceanu, distribuitorii de medicamente au cazut intr-o capcana:"Celor de la medicamente li s-a intins o capcana. Ministrul Sanatatii, de fapt, incearca sa traga de timp."
Dupa intalnirea cu distribuitorii de medicamente, Cinteza a declarat ca datoriile la acestia vor fi platite din bugetele pe 2005 si 2006. Este limpede ca se cauta sa se traga de timp".

Savu: Nu am cedat, doar am cautat impreuna solutii

La randul lor, producatorii si distribuitorii de medicamente sustin ca nu poate fi vorba de o cedare a lor in urma afirmatiilor facute in ultimele zile de Cinteza.
"Nu se pune problema de cedare. Am acceptat invitatia de la Guvern pentru a gasi impreuna solutii financiare in vederea recuperarii datoriilor pe care spitalele si farmaciile le au la noi. Credem ca pana la aceasta intalnire nu s-a realizat gravitatea situatiei.
O asemenea discutie la care sa participe si reprezentanti ai Ministerului Finantelor trebuia sa aiba loc cu mult timp in urma", ne-a spus Marius Savu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). De la Guvern, producatorii si distribuitorii de medicamente au plecat asa cum au venit.

Concret, ... datoriile se rostogolesc mai departe

Mai exact, nu s-a stabilit nimic concret in ceea ce priveste achitarea restantei de aproape 7.000 de miliarde de lei, adica "200 de milioane de euro", pe care unitatile spitalicesti o au la distribuitori. In schimb, un grup de lucru format din reprezentanti ai producatorilor si distribuitorilor de medicamente, Ministerului Sanatatii, Colegiului Farmacistilor din Romania si Ministerului Finantelor trebuie sa identifice si sa prezinte in doua saptamani solutiile tehnice "pentru rezolvarea problemelor din sistemul sanitar".
Conform afirmatiilor ministrului Cinteza solutia consta "intr-un montaj financiar care sa permita plata tuturor obligatiilor, esalonat si in mod previzibil pentru cei care produc sau distribuie medicamente". Presedintele ARPIM ne-a declarat ca "in cazul obtinerii rectificarii bugetare la un moment, atunci producatorii si distribuitorii de medicamente isi permit sa asigure o prelungire a perioadei de plati".
Pe de alta parte, "CNAS ar putea sa dea, in urma rectificarii bugetare sau din alte surse, plafoane suplimentare farmaciilor".

O rectificare bugetara de 8.000 de miliarde in favoarea Sanatatii, putin probabila

Ion Ciceala, directorul executiv al AFPM considera ca rectificarea bugetara nu poate fi de 8.000 de miliarde de lei:"Sistemul sanitar are datorii de 1.000 de miliarde de lei la furnizorii de produse medicale si de 7.000 de miliarde de lei la distribuitorii de medicamente.
Suma este foarte mare. La o posibila rectificare, sistemul sanitar nu are cum sa primeasca atatia bani".
Totodata, dupa intalnirea de acum doua zile de la Guvern, Dragos Dinu, reprezentantul Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente a afirmat ca "toate farmaciile care mai au valori contractuale cu CNAS pot sa inceapa comenzile la distribuitori".
Deocamdata, aproape jumatate dintre unitatile farmaceutice din tara mai au valori contractuale cu casele judetene de asigurari de sanatate.
La randul sau, Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania a spus ca si spitalele vor fi aprovizionate cu medicamente. Astfel, Cinteza a rasuflat cat de cat usurat:"Nu se va inchide nici un spital".
Ieri dupa-amiaza, la sediul MS a avut loc prima intalnire a acestui grup de lucru.
Inainte de inceperea negocierilor, Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania ne-a spus ca, in cazul in care distribuitorii de medicamente si MS vor cadea la pace si vor semna un nou protocol, farmacistii vor semna si ei protocolul:"Suntem la indemana distribuitorilor. Daca ei accepta conditiile MS, noi le dam banii cand ii primim de la Casa".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.