Dupa ce in luna martie aproape toate fondurile au inregistrat reculul produs pe piata bursiera dar si pe piata instrumentelor monetare, luna aprilie a prezentat unele simptome de revenire la normalitate, conform unui raport al Uniunii Nationale a Org
Dupa ce in luna martie aproape toate fondurile au inregistrat reculul produs pe piata bursiera dar si pe piata instrumentelor monetare, luna aprilie a prezentat unele simptome de revenire la normalitate, conform unui raport al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Categoria fondurilor de actiuni, cele care au fost si cele mai expuse pe piata bursiera, a inceput sa prezinte atat cresteri ale activelor nete cat si ale valorii unitatilor de fond, cresteri care s-au regasit la 50 la suta din numarul acestor fonduri, celelalte avand in continuare diminuari ale valorii unitatilor de fond insa cu o amplitudine redusa aproape la jumatate fata de luna anterioara.
Fata de luna martie, performanta realizata pe ansambul UNOPC este pozitiva, de 0,1 la suta, ceea ce dovedeste tendinta de recuperare a fondurilor. Indicele IFM s-a mentinut in aprilie la acelasi nivel cu valoarea inregistrata cu o luna in urma, respectiv 8.586,73 puncte, in crestere cu 0,01, pe fondul unei evolutii usor nefavorabile a Bursei de Valori si a unei rate a inflatiei de 1,8 la suta. In primele patru luni, IFM a inregistrat o crestere de 4,11 la suta. Fata de perioada similara a anului precedent, IFM s-a apreciat cu 18,72 la suta, pe ultimii 3 ani inregistrand o apreciere de 65,81 la suta. FDI Simfonia, nefiind afectat de evolutia pietei bursiere, se confrunta totusi cu scaderea drastica a dobanzilor bancare, fapt care a antrenat si o scadere a performantelor fondurilor monetare, ceea ce a condus in mod indirect la o scadere a apetitului investitorilor pentru astfel de produse de investitii. FDI Stabilo, fond dedicat investitiilor conservatoare, si-a mentinut trendul pozitiv si in luna aprilie. FDI BCR Clasic, fata de celelalte fonduri din categoria celor de obligatiuni si instrumente cu venit fix, a reusit sa realizeze o crestere de activ net de 1,9 la suta fata de luna anterioara in conditiile in care numarul de investitori a scazut cu 0,2 la suta.
FDI Tezaur a inregistrat o scadere a activului net de 31,5 la suta pe fondul unor rascumparari importante. Tezaur a achizitionat in aceasta luna obligatiuni municipale completandu-si astfel portofoliul care reprezinta in acest moment 17 la suta din activul net. Randamentul sau lunar a fost de 0,6 la suta. FDI Orizont a inregistrat o depreciere de 0,7 la suta a valorii unitatii de fond datorita scaderii actiunilor detinute in portofoliul sau, scadere cauzata in principal de trecerea datei de referinta pentru majorarea de capital al emitentului SSIF Broker. FDI BCR Dinamic a reusit, prin sporirea ponderii in total active a actiunilor cotate si a obligatiunilor, sa realizeze o crestere de activ net de peste 5 la suta coroborata cu cresterea numarului de investitori de 3,6 la suta.
FDI Capital Plus si-a redus cu circa 50 la suta expunerea la piata bursiera, renuntand la plasamente de 14 miliarde de lei, deoarece politica sa de plasament ii permite o mare flexibilitate in ceea ce priveste ponderile alocate fiecarui plasament in parte.
FDI Integro, datorita scaderii pietei bursiere, a inregistrat in luna aprilie o depreciere a unitatii de fond de 0,6 la suta.
Structura activelor s-a modificat, ponderea actiunilor cotate in portofoliul fondului crescand cu 5 la suta. Concomitent cu cresterea ponderii actiunilor cotate, o parte din activele fondului a fost orientata catre investitiile in depozite prin diminuarea ponderii titlurilor de stat in condtiile in care acestea din urma au inregistrat o scadere a randamentelor.
FDI Intercapital a renuntat la o parte semnificativa a plasamentelor sale in piata bursiera. Portofoliul de actiuni a scazut pana la 47,38 la suta din activul net. Acest lucru a dus la o depreciere moderata a valorii unitare de numai 4,5 la suta. FDI KD Maximus a reusit in luna aprilie sa realizeze o crestere a numarul de investitori cu inca 9 la suta obtinand in acelasi timp o crestere a activului net de 11,4 la suta.
Ponderea actiunilor cotate in portofoliu a scazut cu 8,9 la suta, iar o parte din investitii au fost reorientate catre titlurile de stat si depozitele bancare. Privind, insa, performanta cumulata realizata de la inceputul anului pe ansambul industriei, si anume 4,3 la suta, remarcam faptul ca aceasta este superioara performantelor oferite de piata bancara, cat si indicelui BET raportat la aceeasi perioada.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.