Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a analizat si identificat, in decembrie 2004, implicatiile pe care aplicarea Legii nr. 348/2004, privind denominarea monedei nationale, le va avea asupra pietei de capital, preciza institutia in urma cu

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a analizat si identificat, in decembrie 2004, implicatiile pe care aplicarea Legii nr. 348/2004, privind denominarea monedei nationale, le va avea asupra pietei de capital, preciza institutia in urma cu aproximativ doua luni. Drept urmare, CNVM a trimis cateva "propuneri cu caracter tehnic" initiatorului Ordonantei 5/2005 pentru modificarea Legii 348/2004.
Printre aceste propuneri se regaseste urmatorul paragraf: "Pana la data de 30 iunie 2005, societatile comerciale pe actiuni si in comandita pe actiuni vor hotari denominarea valorii nominale a actiunilor, astfel incat noua valoare sa fie multiplu de 100, si majorarea sau reducerea corespunzatoare a capitalului social". Formularea a starnit, initial, confuzie in randul agentilor economici. "Curierul national" a primit, la redactie, explicatia acestei reglementari: "Incepand cu data de 01.07.2005, intra in vigoare Legea nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale. In conformitate cu prevederile acestei legi, unitatea monetara nationala va fi leul nou, divizat in 100 de bani.
Valoarea nominala a unei actiuni emise de catre societatile comerciale inscrise in Anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta nu este multiplu de 100, astfel incat dupa data de 01.07.2005 aceasta valoare nu va fi multiplu de un ban nou. Este necesara protejarea tuturor actionarilor si derularea in bune conditii a unor eventuale majorari ale capitalului social realizate ulterior datei de 01.07.2005".

Actionarii nu vor fi afectati de aceasta masura

Cu alte cuvinte, o mare parte a societatilor pe actiuni nu au valoarea nominala a actiunilor multiplu de 100 (spre exemplu, 1060,13 lei). CNVM nu face decat sa oblige aceste societati sa reduca sau sa majoreze capitalul social, astfel incat valoarea actiunilor sa fie multiplu de un ban nou, pentru a proteja actionarii societatii respective. CNVM a identificat, de altfel, 69 de societati care se afla in aceasta situatie, trecute in Anexa mentionata mai sus.
Printre ele, Dambovita SA Bucuresti, Electroprecizia SA Sacele, Rulmentul SA Brasov, Ventilatorul SA Bucuresti, Romnav SA Braila, Haber SA Hunedoara, Granitul SA Bucuresti, Dornafor SA Vatra Dornei, Electrosigma SA Cluj-Napoca, Alimentara SA Iasi, Alum SA Tulcea, Ario SA Bistrita, Avicola Crevedia SA Dambovita, Cablul Romanesc SA Prahova, Gerom SA Buzau sau Laminorul SA Braila.
In cazul in care valoarea nominala va fi scazuta, pentru a respecta legislatia, numarul de actiuni si procentul detinut de actionari in cadrul societatii nu vor fi afectate, sumele respective urmand sa se inregistreze in contabilitatea firmei sub forma de capitaluri proprii, de care vor beneficia toti actionarii, in conformitate cu hotararea Adunarii Generale a Actionarilor.
In cazul in care aceste societati nu vor respecta aceste cerinte, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) va inregistra din oficiu, incepand cu 1 iulie, scaderea valorii nominale a actiunilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.