Dupa o prima saptamana pozitiva, cu cresteri mici dar generalizate la nivelul principalelor cotatii, a doua saptamana din luna mai a readus apatia pe piata bursiera. Conform Societatii de Servicii de Investitii Financiare, au lipsit aproape cu desava

Dupa o prima saptamana pozitiva, cu cresteri mici dar generalizate la nivelul principalelor cotatii, a doua saptamana din luna mai a readus apatia pe piata bursiera. Conform Societatii de Servicii de Investitii Financiare, au lipsit aproape cu desavarsire investitorii hotarati, comportamentul cel mai raspandit fiind in continuare cel de asteptare, de pasivitate, fara a se lua atitudine.
Astfel, in conditiile in care cererea in piata nu a fost sustinuta de ordine de cumparare stabile, solide, multe din actiunile cotate au inregistrat deprecieri, insa nici acestea nu au avut amplori mari deoarece tot mai putini detinatori de actiuni sunt dispusi sa vanda, astfel incat nici oferta nu a avut o sustinere mai buna.
Cei trei indici ce redau evolutia Bursei au inregistrat deprecieri de circa 3-4 la suta, mai putin BET-FI, in conditiile in care actiunile SIF au fost printre cele mai apreciate din randul titlurilor cu lichiditate ridicata.
Indicii nu au cunoscut variatii zilnice de amploare, nu s-a depasit o variatie de 2 la suta, iar rulajele din fiecare sedinta nu s-au departat semnificativ de pragul de 100 miliarde de lei, elemente ce construiesc tabloul unei saptamani de acalmie pe piata bursiera autohtona, ce pare sa se conserve in asteptarea unor semnale externe care sa infuzeze noi doze de optimism.
Astfel, actiunile SIF au dominat in topul lichiditatii, ocupand primele 4 locuri. S-a detasat sub acest aspect SIF Banat Crisana, cu un rulaj total de peste 232,58 miliarde de lei, aproape 35 la suta din valoarea totala tranzactionata la BVB in cele 5 zile.
S-au transferat peste 19,5 milioane de actiuni, 3,5 la suta din numarul total de actiuni emise, fara ca pretul sa cunoasca fluctuatii majore.
La nivelul de inchidere de vineri, de 11.800 lei/actiune, cursul titlurilor SIF1 avea o scadere saptamanala de 2,5 la suta.
In presa financiara a acestor zile au aparut informatii conform carora in actionariatul SIF-ului banatean au intrat in ultima perioada mai multe firme inregistrate in Slovenia, acestea fiind cauza lichiditatii crescute a actiunilor, deoarece se pare ca au cumparat pachete de actiuni apartinand investitorilor cehi ce intrasera in actionariatul SIF-ului anul trecut.
SIF Muntenia inregistreaza cea mai mare scadere dintre SIF-uri, de 6,4 la suta la pretul de 8.100 lei/actiune. Insa aceasta saptamana a gazduit trecerea in perioada ex-dividend pentru SIF4, fiind astfel fireasca o scadere egala cu dividendul net unitar. In termeni reali, SIF4 a scazut cu 1,2 la suta, daca tinem cont de un dividend net de 450 lei/actiune.
Insa cea mai buna evolutie a avut-o SIF Moldova, ca urmare a unei presiuni la cumparare in ultimele doua sedinte, ce a facut ca pretul sa se inchida la fel ca in saptamana anterioara, la 10.100 lei/actiune, in timp ce celelalte SIF-uri au inregistrat scaderi.
SIF Moldova a vandut firmei Altex, intr-o oferta de preluare lansata de acesta, pachetul pe care-l avea la complexul comercial Cometex din Suceava, pachet in valoare de peste 180 miliarde de lei, astfel incat se asteapta finalizarea acestei luni pe un profit ridicat.

Dezinteres pentru piata de capital

Saptamana trecuta s-a mentinut starea de acalmie in piata, valoarea totala tranzactionata urcand usor cu 13,3 la suta fata de saptamana precedenta pana la nivelul de 693 miliarde de lei, schimburile cu actiuni SIF 1 Banat-Crisana dominand net Bursa.
Totusi, media zilnica a valorii transferurilor a atins un nou minim al acestui an, de 139 miliarde lei/sedinta, dezinteresul pentru piata de capital fiind evident in ultima perioada.
Evolutia pe palier a Bursei continua, dupa ce in saptamana precedenta am asistat la cresteri, in cea analizata am avut de-a face cu scaderi. Astfel, evolutiile saptamanale indica doar 15 emitenti care au crescut fata de 32 emitenti care au inregistrat deprecieri ale cotatiei.
Cei mai fericiti au fost in saptamana trecuta actionarii Silcotub Zalau, cotatia acestuia urcand cu 11,11 la suta atingand 80.000 lei, urmata de cea a MJ Maillis cu un plus de 7,84 la suta pana la 55.000 lei, si de actiunile Policolor Bucuresti, cu o apreciere saptamanala de 6,93 la suta, atingand nivelul de 10.800 lei pe actiune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.