Comunele din jurul Bucurestiului au devenit orase rand pe rand, in ultimii ani. Dupa Voluntari, Popesti-Leordeni si Otopeni a venit randul comunei Chitila. Deputatul PNL de Ilfov, Gabriel Zamfir, a introdus in Parlament proiectul de transformare a lo
Comunele din jurul Bucurestiului au devenit orase rand pe rand, in ultimii ani. Dupa Voluntari, Popesti-Leordeni si Otopeni a venit randul comunei Chitila. Deputatul PNL de Ilfov, Gabriel Zamfir, a introdus in Parlament proiectul de transformare a localitatii din comuna in oras. Am dat o fuga pana la Chitila, sa vedem cum arata o localitate pe cale de a deveni oras. Am gasit o comunitate care este mult mai aproape de viata rurala decat de cea citadina. Chitila are o singura strada asfaltata, insa multe ulite sunt inca fara canalizare si apa curenta. Exact ca la tara, atunci cand ploua pe strazile secundare e bine sa ai cizme de cauciuc, pentru a razbi prin noroiul gros.
Majoritatea oamenilor stau la case si mai toti fac naveta la Bucuresti, unde au locul de munca.
Primarul a recunoscut si el ca localitatea inca nu are fata de oras, dar cica va avea in urmatoarele luni. "Avem mai multe proiecte in derulare, prin care urmeaza ca toata localitatea sa aiba canalizare si apa curenta. soseaua principala este acum in refacere. Eu zic ca in 4-5 luni Chitila o sa arate mai bine. Avem 12.800 de locuitori. Statutul de oras va atrage dupa sine mai multe investitii care ne vor ajuta la dezvoltarea localitatii", a tinut sa precizeze Emilian Oprea, primarul din Chitila. Tot edilul ne-a spus care sunt si preturile la teren in zona: "35-45 de euro pe metru patrat". Oamenii din comuna vor sa devina oraseni. Noul statut al localitatii le-ar permite sa vanda terenurile si mai bine, pentru ca tot mai multi bucuresteni cu stare isi fac vile in zona. "E o idee veche cu orasul. Primarul a tot promis ca ne face oras. Daca o sa fim oras, poate o sa fie mai bine si pentru noi. Cea mai mare problema a comunei este infractionalitatea. Se fura mult de tot. Chiar acum, cat am stat eu la poarta, am vazut pe unu' cum a furat o borseta dintr-o masina. Nici de munca nu prea este. Tinerii lucreaza mai toti pe la Bucuresti", ne-a zis Maria Catu, o localnica in varsta de 50 de ani.
in fata unui magazin din comuna, cativa rromi stateau pe jos, savurand o sticla de suc si niste paine cu salam, luate cu ajutorul social, proaspat incasat de la Primarie. "Nu ne mai filma, ma! Lasa-ma ca nu stiu nimic de oras. Nu ma intereseaza", ne-a spus o femeie din grup, suparata ca am deranjat-o de la masa.
Am plecat din Chitila, un oras in devenire, cu gandul ca Romania este tara tuturor posibilitatilor.



"S-au facut orase si mai putin aratoase ca acesta"

Transformarea comunei Chitila in oras a fost "sfintita" cu votul majoritatii deputatilor. in plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala pentru acest act normativ, numai parlamentarii PPRM au votat impotriva. Chestorul Camerei Deputatilor, pedistul Ioan Oltean, fost presedinte al Comisiei pentru administratie publica timp de patru ani, in perioada vechii guvernari, spune ca prin comisie au trecut nenumarate proiecte de acest gen. si aceasta initiativa, propusa de deputatul liberal Gabriel Zamfir (foto), a avut "succes. Deputatul PD Ioan Oltean, membru in comisie, ne-a spus ca raportul votat unanim in favoarea ridicarii la rang de oras a localitatii Chitila s-a intemeiat pe indeplinirea conditiilor legale. in Chitila traiesc mai mult de 5.000 de oameni, exista scoli, licee, dispensar medical etc. "in ultimii ani au fost facute orase si localitati mult mai putin aratoase decat aceasta", a recunoscut fostul presedinte al comisiei.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.