Ministerul Sanatatii (MS) ii va demite pe acei directori de spitale care nu pot justifica neplata datoriilor catre Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), pana la termenele prevazute in Protocolul semnat de MS si Casa Nationala de Asigurar
Ministerul Sanatatii (MS) ii va demite pe acei directori de spitale care nu pot justifica neplata datoriilor catre Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), pana la termenele prevazute in Protocolul semnat de MS si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNMAS) cu aceasta. Pana la 30 aprilie, din datele centralizate pana la 3 mai, au fost achitate de catre spitale peste 30% dintre sumele convenite sa fie platite. Aceasta deoarece o parte dintre spitale, au invocat, ca motiv pentru neplata restantelor existenta unor litigii cu furnizorii de materiale sanitare, care au livrat materialele la calitate necorespunzatoare; iar in aceste cazuri, MS considera justificata neplata sumelor restante, pana la rezolvarea litigiilor. Insa o alta parte dintre spitale, care nu si-au respectat termenele de plata prevazute in Protocol, nu pot invoca litigii privind calitatea materialelor furnizate.
Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), suma care a fost stipulata in Protocol si care reprezenta datoriile unitatilor medicale catre AFPM pe 2003 si 2004, este de 811 miliarde de lei si a fost angajata legal de directorii de spitale. Mai exista o alta de 300 de miliarde de lei, ce reprezinta contracte angajate in afara bugetelor. Pana la finalizarea negocierii Protocolului au fost platite 507 miliarde de lei si au mai ramas de plata, pana la 30 aprilie 2005, 304 miliarde de lei, din care deja au fost achitate 104 miliarde de lei (34%). Au mai ramas neachitate aproximativ 200 de miliarde de lei; iar 38 de spitale se afla in situatia de a nu fi respectat Protocolul si urmeaza a fi controlate de echipe mixte ale ministerului, CNAS si Directii de Sanatate Publica pentru a identifica: cine nu si-a platit datoriile motivat; cine nu si-a platit datoriile deoarece sumele erau pentru niste livrari aflate in litigiu; cine nu si-au platit datoriile fara nici o justificare.
AFPM anunta saptamana trecuta ca va sista livrarea produselor medicale catre spitale, incepand de luni (ieri - n.n.), reaprovizionarea urmand a fi facuta doar dupa plata integrala a datoriilor. Reprezentantii Asociatiatiei au decis sa nu mai participe la nici o forma de achizitie publica, inclusiv la licitatiile in sistem electronic organizate de spitale, precum si sa inceteze dialogului cu autoritatile statului care au atributii in finantarea, administrarea si controlul sistemului public de sanatate. Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza a anuntat insa ca, firmele care nu vor furniza materialele contractate catre spitalele care nu au datorii, vor pierde aceste contracte, urmand ca MS sa preia livrarea materialelor respective prin intemediul companiilor strategice la care este actionar, pana la organizarea unor noi licitatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.