Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, au avut, in week-end, o intalnire la sediul Consiliului pe tema proiectelor de modificare a legilor CSM, de organizare judiciara si a statu
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, au avut, in week-end, o intalnire la sediul Consiliului pe tema proiectelor de modificare a legilor CSM, de organizare judiciara si a statutului magistratului. Dan Lupascu a confirmat, ieri, pentru Mediafax, intalnirea pe care a avut-o cu ministrul Macovei, afirmand ca multe dintre prevederile "importante" criticate de membrii Consiliului in proiectele de modificare a legilor "au cazut". De exemplu, bugetul privind instantele care se afla in administrarea Ministerului Justitiei sa treaca la instante. Procurorii vor trece inapoi in tutela CSM, iar sefii Parchetelor vor fi numiti, prin concurs, de Consiliu si nu de catre ministrul Justitiei direct.
"Toate acele prevederi neconstitutionale au fost eliminate", a spus Lupascu. Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au hotarat, in sedinta din 3 mai, ca modificarea actualului cadru legislativ privind reforma Justitiei este inoportuna, iar proiectele de legi in acest sens contravin Constitutiei si principiilor independentei si inamovibilitatii judecatorului. Ei considera inoportuna modificarea, in prezent, a actualului cadru legislativ privind reforma justitiei, care a fost elaborat cu sprijinul expertilor europeni, in urma unei ample consultari a magistratilor cu experienta, a unor specialisti de valoare recunoscuta si a societatii civile, fiind acceptat prin documente incheiate cu institutii ale Uniunii Europene.
Judecatorii apreciaza ca declansarea procedurilor in vederea adoptarii proiectelor de legi mentionate, initiata si sustinuta de Ministerul Justitiei, ar intarzia mult punerea in aplicare a Strategiei si Planului de Actiune privind reforma sistemului judiciar, ceea ar putea atrage neindeplinirea angajamentelor asumate de Romania in aceasta privinta si, totodata, activarea clauzei de salvgardare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.