Statul ore in sir in fata calculatorului ''face rau'', printre altele, psihicului. Atat la tinerii, cat si la varstnicii care lucreaza, zilnic, mai mult de sase sau opt ore la calculator, exista riscul aparitiei asa-numitei oboseli nervoase. Aceasta
Statul ore in sir in fata calculatorului ''face rau'', printre altele, psihicului. Atat la tinerii, cat si la varstnicii care lucreaza, zilnic, mai mult de sase sau opt ore la calculator, exista riscul aparitiei asa-numitei oboseli nervoase. Aceasta se manifesta prin schimbarea comportamentului, insomnii si dereglari veghe-somn. Astfel, exista riscul ca persoanele ce stau timp indelungat in fata calculatorului sa capete un limbaj mai agresiv sau sa fie tacute pe parcursul intregii zile. Dereglarile veghe-somn se manifesta prin ''schimbarea orelor de somn, prin adormire la ore inaintate ale noptii si trezire in jurul pranzului''.
Pe de alta parte, statul ore in sir pe scaun, in fata calculatorului, duce la obezitate. Lipsa de miscare ii afecteaza mai ales pe copiii care ''sunt in proces de crestere, de dezvoltare fizica''. Medicii atrag atentia si asupra faptului ca, in fata calculatorului, atat tinerii, cat si varstnicii nu trebuie sa stea ghemuiti. Aceasta pozitie duce la deformarea coloanei, scolioze si chiar cifoze. De aceea, pe scaun este necesara o pozitie relaxanta.
Tastatura poate determina ''blocarea'' temporara a incheieturii pumnului cu carcei.
De asemenea, oftalmologii atrag atentia asupra riscului aparitiei oboselii oculare care nu este o afectiune, dar care se manifesta prin inrosirea ochilor si dureri de cap. Prevenirea oboselii oculare consta in pozitionarea persoanelor la o distanta de 60-70 de centimetri fata de monitor. Lumina din incapere nu trebuie sa se reflecte in monitor. Ecranul trebuie reglat corespunzator in ceea ce priveste luminozitatea, dimensiunea caracterelor si contrastul pentru a facilita cititul. Totodata, dupa fiecare 45 de minute de lucru la calculator este indicata o pauza de 10-15 minute. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti, ne-a declarat ca ''pana acum nu a intalnit cazuri in care statul in fata monitorului sa fi creat probleme de vedere'', dar ca trebuie ca ''persoanele ce se stiu cu asemenea probleme si poarta ochelari de vedere sa nu renunte la ei nici in fata calculatorului''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.