Clipele de cosmar prin care trec ziaristii rapiti la Bagdad se apropie de final. Ultimatumul dat de teroristii care ii detin expira astazi. Gruparea in mainile careia se afla a promis ca le va reda
libertatea doar cu conditia retragerii trupel

Clipele de cosmar prin care trec ziaristii rapiti la Bagdad se apropie de final. Ultimatumul dat de teroristii care ii detin expira astazi. Gruparea in mainile careia se afla a promis ca le va reda
libertatea doar cu conditia retragerii trupelor romanesti din Irak. Presedintele Traian Basescu este optimist in privinta
negocierilor si spera sa-i aduca sanatosi acasa pe cei trei.
Daca, totusi, nu se va intampla acest lucru, am putea asista la o tragedie. Organizatia Mu'ad ibn Jabal a anuntat ca-i va ucide, daca cererea lor ramane fara raspuns.
Manifestatiile de solidaritate din Romania organizate pentru sustinerea lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au rolul sa-i autentifice pe cei capturati ca fiind jurnalisti, insa e greu de spus daca rapitorii vor fi sensibilizati de mesaje.
Aceasta este opinia lui Nicolas Henin, analist politic francez, exprimata intr-un interviu pentru radio Delta RFI. Acesta mai sustine ca, in cursul unei astfel de crize, sunt importante munca Serviciilor Secrete si continuarea negocierilor cu rapitorii, manifestatiile din tara avand rolul sa-i autentifice pe cei capturati ca fiind jurnalisti. "Daca exista manifestatii in tara lor si manifestantii spun ca e vorba de jurnalisti, nu de spioni, asta permite autentificarea ostaticilor ca fiind jurnalisti. Pe de alta parte, cel mai mare inconvenient pe care poate sa il prezinte o mobilizare este ca pretul sa creasca, dandu-i-se importanta ostaticului", a declarat analistul politic francez, citat de Mediafax. De asemenea, Henin a precizat ca mesajul care va fi difuzat de Al-Jazeera va fi vazut si auzit de rapitori, deoarece acestia dispun de un fel de departamente de presa care se ocupa de propaganda pe Internet, dar care urmaresc si tot ce se intampla in lume, una din principalele surse de informatii fiind Al-Jazeera.
"Putem deci sa fim siguri ca ei vor auzi si cel mai mic cuvant care se va spune despre ostatici pe Al-Jazeera. E unul din motivele pentru care trebuie sa existe multa prudenta la tipul de mesaje pe care le trimitem. E greu de spus insa daca rapitorii vor fi sensibilizati de aceste mesaje, de emotia familiilor sau a colegilor", mai spune analistul francez.

Rapitorii asteapta mesaj politic de la Bucuresti

Henin sustine ca rapitorii asteapta un mesaj politic din partea Romaniei care sa arate ca tara este gata sa dialogheze cu totalitatea componentelor scenei politice irakiene. Potrivit analistului, raspunsul poate fi difuzat de presa prin Internet sau printr-o legatura directa, dar ca este posibil ca, intr-un asemenea caz, rapitorii sa dea un raspuns care nu va fi cunoscut publicului. "In luarile de ostatici exista doua tipuri de canale. Revendicarile de natura financiara, de exemplu, vor fi trimise pe canale secrete, iar pe canalele deschise se vor trimite mai ales mesaje destinate opiniei publice. Acesta e motivul pentru care casetele cu ostatici ii arata pe acestia in situatii ingrijoratoare, in ideea de a emotiona opinia publica pentru a face, la randul ei, presiuni asupra autoritatilor", mai explica Henin. In cazul mesajelor menite sa manipuleze opinia publica, Henin spune ca acestea trebuie privite "cu precautie". La Bucuresti si in multe orase din tara se organizeaza in continuare actiuni de solidaritate cu cei rapiti. Celula de criza, controlata direct de seful statului, lucreaza pentru rezolvarea favorabila a situatiei. Traian Basescu a promis ca, in cazul in care se va iesi din "tipicul unor negocieri", va anunta public acest lucru.
In acelasi timp, Clubul Roman de Presa considera ca decizia pentru rezolvarea situatiei jurnalistilor rapiti in Irak apartine in intregime autoritatilor. Clubul Roman de Presa nu se considera abilitat sa sugereze vreo solutie, dar solicita autoritatilor sa faca tot ceea ce este omeneste posibil, atat prin mijloace de influenta, cat si financiare, pentru salvarea vietii jurnalistilor. Deocamdata, oficialitatile prefera sa pastreze tacerea in jurul acestui subiect. Ultimatumul insa aminteste ca timpul se scurge in defavoarea ostaticilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.