Legea 103/'96 privind vanatoarea in Romania ar putea fi modificata in defavoarea faunei cinegetice. Ministerul Agriculturii impreuna cu cel al Mediului lucreaza de zor la amendarea legii amintite, pe motiv ca trebuie europenizata. Intentiile laudabil
Legea 103/'96 privind vanatoarea in Romania ar putea fi modificata in defavoarea faunei cinegetice. Ministerul Agriculturii impreuna cu cel al Mediului lucreaza de zor la amendarea legii amintite, pe motiv ca trebuie europenizata. Intentiile laudabile ale celor doua institutii ar putea esua insa lamentabil din lipsa de profesionalism. Evaluarea efectivelor de urs, lup, ras si pisica salbatica se face dupa metode discutabile, al caror rezultat va genera erori. Cel putin aceasta este concluzia desprinsa din raspunsurile pe care Ministerul Mediului le-a oferit ziarului nostru. Institutia nu precizeaza ce metoda foloseste pentru inventarierea populatiilor mentionate. Din tabelele primite putem considera ca evaluarea se face dupa urme, insa lipsesc precizarile legate de modul in care se ajunge la cifra finala. Chiar si in aceasta situatie deosebirea exemplarelor de ras dupa dimensiunile urmelor tipar imprimate in praf, noroi, zapada este de domeniul fanteziei. Evaluarea propusa de minister are loc in perioada in care ursoaicele cu pui, din anul in curs, nu circula pentru ca progeniturile sunt prea mici. In aceste conditii un numar important de exemplare nu va fi luat in calcul. In raspunsul ministerului nu se precizeaza daca metodele au in vedere faptul ca ursii, in perioada de numarare, in unele situatii, sunt grupati in locurile de iernat. Context ce iarasi duce la o inventariere gresita. Apoi, structurarea populatiilor pe sexe si varste nu se poate face dupa urme. Specialistii de la Agricultura si Mediu cunosc faptul ca determinarea sexului se face prin observare directa si daca femela are pui sau prin analiza ADN. Aceasta metoda se poate folosi in cercetare insa pentru evaluarea vanatului, proba ADN ar duce la costuri uriase. De asemenea, stabilirea raportului intre sexe este o mare necunoscuta pentru institutiile implicate.
Atat presedintele Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, Nicolae Selaru, cat si profesorul Aurel Negrutiu, specialist in cinegetica la Facultatea de Silvicultura din Brasov au atentionat institutiile implicate ca metodele de inventariere sunt nerealiste. La acest aspect se adauga si faptul ca participantilor la aceasta actiune li s-a alocat o suma importanta din bani publici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.