Un important economist german a avertizat cu privire la o serie de consecinte economice serioase in cazul in care Franta va vota impotriva Constitutiei Europene, in cadrul referendumului de la 29 mai. Norbert Walter, economist-sef al Deutsche Bank, a

Un important economist german a avertizat cu privire la o serie de consecinte economice serioase in cazul in care Franta va vota impotriva Constitutiei Europene, in cadrul referendumului de la 29 mai. Norbert Walter, economist-sef al Deutsche Bank, a declarat, pentru editia germana a Financial Times, ca un vot negativ din partea Frantei ar putea cauza o criza valutara in noile membre UE. "Ar putea avea loc o serie de atacuri speculative la adresa monedelor nationale ale noilor membre UE", a afirmat Walter. "Aceste tari ar fi nevoite, in acest caz, sa majoreze dobanzile. Aceasta ar cauza fluctuatii serioase ale cursurilor de schimb", a avertizat economistul.
Walter a explicat ca un refuz la adresa Constitutiei Europene, din partea Frantei, ar pune in pericol sperantele noilor membre UE de a adera la moneda unica, fapt ce va da nastere la o serie de atacuri valutare.
Veniturile obtinute din vanzarea titlurilor guvernamentale din statele nou-intrate in Uniunea Europeana au scazut dramatic din cauza ca investitorii cred ca aceste tari vor adera rapid la zona euro. In lumina noilor evolutii economice, exista temeri ca acest proces va fi inversat.
"O problema este faptul ca UE nu are nici o strategie cu privire la cum sa reactioneze la un esec in cazul Constitutiei Europene", a afirmat economistul german, adaugand ca exista premise legate de o eventuala dezbatere privind inchiderea zonei euro fata de noi membri.
Cateva tari din Uniunea Europeana au planificat referendumuri in vederea adoptarii noii Constitutii Europene. Sondajele recente au aratat ca exista riscul ca noul tratat sa fie respins in Franta, si chiar si in alte tari. Dar importanta Frantei ca pionier al integrarii europene inseamna ca un vot negativ din partea acestei tari ar putea avea implicatii serioase pentru intregul bloc european de 25 de membri.

Sistemul de accize la alcool - marul discordiei intre membrele UE

Planurile autoritatilor de la Bruxelles de a introduce o noua acciza minima pe vinuri, ca parte a unei masuri de revizuire a taxelor europene pe alcool, ar putea fi respinse de Franta si de alte tari producatoare de vinuri, cu ocazia reuniunii ministrilor Finantelor si Economiei, de la Luxemburg, relateaza EUobserver. Comisia Europeana vrea sa armonizeze accizele la alcool din Uniunea Europeana, intr-o incercare de a combate frauda, contrabanda si variatiile de taxe din diferitele tari europene, elemente ce creeaza distorsiuni pe piata unica.
Oficialii Comisiei recunosc, insa, ca vinurile ar putea fi eliminate de pe lista de propuneri, noteaza Financial Times, preluat de EUobserver.
Legislatia actuala stabileste o serie de rate minime ale accizelor pentru bere si bauturi spirtoase, din prevederi fiind eliminate, insa, vinul si vinul spumos.
Unele tari producatoare de bere, unde accizele sunt destul de mari, au sugerat revizuirea acestor practici dar recunosc, totusi, ca acest lucru nu poate fi realizat din punct de vedere politic in conditiile in care Parisul, Atena si Roma ar putea vota impotriva unei asemenea masuri.
Pe fondul estimarilor pesimiste legate de economia europeana, ministrii de Finante din zona euro si-au exprimat temerile cu privire la scumpirea petrolului care, saptamana trecuta, era cotat la valoarea record de 58 de dolari pe baril.
Jean-Claude Juncker, prim-ministrul luxemburghez, a subliniat, la randul sau, riscul pe care il presupune volatilitatea cursurilor de schimb din unele tari asiatice, asupra economiei europene. Oficialul a insistat ca tarile asiatice ar trebui sa accepte aprecierea monedelor nationale in raport cu dolarul american, in caz contrar zona euro riscand sa fie singura regiune care ar avea de suferit din cauza scumpirii marfurilor pentru export. "Suntem de parere ca o serie de tari asiatice ar trebui sa ia masuri in acest sens deoarece nu credem ca euro sau zona euro trebuie sa fie singurele care sa sustina intreaga presiune a ajustarilor", a explicat Juncker. In cadrul reuniunii ministrilor de Finante ai UE urma sa fie analizata stagnarea economica din zona euro, dupa ce Comisia Europeana estimase, saptamana trecuta, ca avansul economic se va reduce la numai 1,6 la suta in acest an (comparativ cu previziunile de doi la suta, de anul trecut).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.