Decizia PSD de a-l arunca in lupta pentru primaria capitalei pe Marian Vanghelie a spulberat si ultimele sperante ale fostului partid de guvernamant de a intra in turul doi, candidatul Aliantei Adriean Videanu asigurandu-si inca de duminica 53,01 pro
Decizia PSD de a-l arunca in lupta pentru primaria capitalei pe Marian Vanghelie a spulberat si ultimele sperante ale fostului partid de guvernamant de a intra in turul doi, candidatul Aliantei Adriean Videanu asigurandu-si inca de duminica 53,01 procente din voturile cetatenilor capitalei prezenti la urne.
De altfel, votul putinilor bucuresteni prezenti la vot a fost anticipat de executivul Tariceanu, care, in hotararea de guvern pe tema organizarii alegerilor, a uitat sa specifice data la care ar fi trebuit sa se desfasoare un eventual tur doi.
Potrivit rezultatelor finale comunicate ieri de Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti (BEM), Adriean Videanu (PNL-PD) a obtinut 53,01 la suta din sufragii, si anume 231.147 de voturi valabil exprimate.
Numarul redus de voturi obtinute, aproximativ 13 la suta din populatia cu drept de vot a capitalei ii acorda insa o legitimitate fragila noului primar al capitalei.
Candidatul PSD, Daniel Marian Vanghelie, a obtinut 29,55 la suta, cu un numar de 128.822 de voturi valabil exprimate apropiat de cel pe care il obtinuse vara trecuta, cand a castigat primaria sectorului 5.
De altfel, candidatul PSD a fost tradat de proprii alegatori, care s-au prezentat la vot in proportie de numai 22 la suta, in conditiile in care la alegerile locale din 2004 procentul votantilor din sectorul 5 a fost de aproximativ 55 la suta.
Surpriza a fost reprezentata de Cristian Popescu (cunoscut drept Piedone, candidat din partea Partidului Blocul National Democrat), care a intrunit 8,71 la suta din sufragii (37.965 de voturi valabil exprimate).
Anca Petrescu (Partidul Popular Romania Mare) a obtinut 3,48 la suta (15.187 de voturi valabil exprimate), Radu Opaina (PUR), 1,92 la suta (8.361 de voturi valabil exprimate), iar independentul Ralu Filip - 1,16 la suta (5.065 de voturi valabil exprimate). Potrivit BEM, la urne s-au prezentat 24,83 la suta dintre bucurestenii cu drept de vot, ceea ce inseamna 439.575 de alegatori din cei 1.763.040 inscrisi pe listele electorale permanente.
BEM a inregistrat 436.012 de voturi valabil exprimate (99,19 la suta).
Din momentul aparitiei rezultatelor finale, sunt asteptate contestatii timp de 24 de ore, dupa care BEM trimite procesul-verbal de incheiere a procesului electoral in Bucuresti catre Tribunalul Capitalei, pentru validarea scrutinului de duminica.
Tribunalul trebuie sa emita apoi o hotarire privind validarea in functia de primar a candidatului care a obtinut cel mai mare numar de voturi, apoi acesta depune juramantul si preia functia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.