Atmosfera din societatea Tractorul Brasov este destul de tensionata, in aceste zile, din cauza problemelor aparute recent in subventionarea utilajelor agricole. Situatia aminteste de cea a sectorului IMM: producatorii autohtoni au cerut, initial, o s

Atmosfera din societatea Tractorul Brasov este destul de tensionata, in aceste zile, din cauza problemelor aparute recent in subventionarea utilajelor agricole. Situatia aminteste de cea a sectorului IMM: producatorii autohtoni au cerut, initial, o subventie de 1.200 de miliarde de lei pentru tot ceea ce inseamna tehnica agricola, guvernul a promis 500 de miliarde de lei, apoi, la insistentele ministrului agriculturii, care confunda subventionarea producatorilor agricoli cu cea a producatorilor de tractoare, au mai ramas 250 de miliarde de lei. Sindicalistii de la UTB sustin ca aceasta este o suma derizorie, in conditiile in care privatizarea uzinei bate la poarta, si ca in cazul in care autoritatile nu vor adopta actul normativ privind subventionarea, Tractorul va inchide aceasta poarta definitiv...
In prezent, Tractorul Brasov functioneaza in conditii normale, insa incepand cu saptamana viitoare, ar putea sa apara o serie de probleme, a declarat, pentru Curierul national, Aurel Titu Serban, directorul general al companiei.
Aceste probleme ar putea sa apara in cazul in care guvernul nu isi va modifica pozitia in ceea ce priveste subventionarea utilajelor agricole, impiedicand producatorii sa se inscrie pentru achizitionarea tractoarelor.
"Din cate stim noi, exista pe circuit o Ordonanta care sa aloce, din nou, sumele promise producatorilor agricoli. La sedinta de guvern la care am participat, joi, era vorba despre 500 de miliarde de lei, insa Ministerul Agriculturii vrea sa fie acordate doar 250 de miliarde de lei", a precizat directorul general UTB.
Conform acestuia, sindicatele sunt nemultumite de aceste probleme, ceea ce a condus la presiuni din partea acestora si la o atmosfera tensionata in cadrul societatii. Vineri, la uzina brasoveana va avea loc un Consiliu de Administratie, in cadrul carora vor fi luate anumite hotarari privind soarta intreprinderii.
Gheorghe Apostu, liderul sindical de la Tractorul, a precizat, de asemenea, ca initial au fost cerute 1.200 de miliarde de lei, sub forma unei subventii pentru "tot ceea ce inseamna tehnica agricola".
"Demersul nostru a fost inteles gresit si vor sa acorde doar 250 de miliarde de lei, o suma derizorie. Atmosfera din uzina este destul de tensionata, pentru ca sunt probleme legate de acest act normativ, care daca nu va fi semnat, inseamna ca trebuie sa ne inchidem portile", a declarat Apostu.

Ministrul Flutur incurca borcanele

Excluderea sumelor necesare achizitionarii de tractoare si utilaje agricole din programul de subventionare a producatorilor agricoli, era pe cale sa provoace, saptamana trecuta, primul seism major in coalitia guvernamentala.
Confundand subventionarea producatorilor agricoli cu cea a producatorilor de tractoare, Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, a refuzat sa introduca suma necesara, de 500 de miliarde de lei, alaturi de banii pentru motorina sau seminte, in textul unei hotarari guvernamentale.
Mai mult, ministrul Flutur i-a sfatuit pe managerii si liderii sindicali de la societatea de tractoare sa apeleze la credite bancare (uitand ca nici o banca nu da credite unei societati pline de datorii, asupra careia creditorii abia asteapta sa se napusteasca) sau sa-si lamureasca beneficiarii sa apeleze la creditul agricol, la fel de inoperabil pentru micii agricultori.
Pe deasupra, unele surse din conducerea Aliantei D.A. din Brasov sustin ca, la o recenta conferinta a agricultorilor, patronata de acelasi ministru, in mapele destinate participantilor ar fi fost incluse si pliante ale tractoarelor produse de firma finlandeza Valtra.
Ionut Popescu, ministrul finantelor publice, si Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS, s-au declarat de acord cu ministrul Flutur, astfel fiind blocate fondurile destinate producerii tractoarelor.
Liderii democratilor brasoveni, carora li s-au alaturat si cei ai PUR si ai UDMR, au protestat vehement, apeland la fostul ministru de stat Videanu, la noul ministru de stat Seculici, la Corin Lunganu, vicepresedinte al AVAS, la Maria Cristina, presedinte al ARIS.

5.082 de tractoare vandute in 2004

Tractorul Brasov a produs, in 2004, 5.082 de tractoare, din care 2.175 unitati pentru piata interna si 2.907 pentru export.
Conducerea uzinei mizeaza, in acest an, pe obtinerea unui profit brut de 53,1 miliarde de lei si pe venituri totale mai mari cu 33 la suta, dupa ce anul trecut au fost inregistrate pierderi de 656 de miliarde de lei. Tractorul se asteapta la venituri totale de 2.535 de miliarde de lei, comparativ cu 1.899 de miliarde de lei in 2004.
De asemenea, compania anticipeaza o scadere a arieratelor cu 12 la suta, la 4.812 miliarde de lei. Firma inregistra, la 31 decembrie 2004, datorii totale de 6.143 de miliarde de lei si plati restante de 5.468 de miliarde de lei.
Gabriel Zbarcea declara recent ca Fondul Monetar International exercita "o presiune uriasa" asupra autoritatilor pentru privatizarea societatii pana in luna iunie 2005.
Zbarcea a precizat ca AVAS a primit sase-sapte scrisori de interes pentru preluarea societatii, depuse de doua grupuri indiene, doua companii din Turcia, o firma italiana, o alta poloneza si mai multi investitori romani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.