Incepand de luni, 4 aprilie, vom avea un nou sistem de compensare a medicamentelor, a anuntat ieri ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, care va prezenta astazi, Guvernului, proiectul de HG pentru aprobarea Listei cuprinzand medicamentele de care bene
Incepand de luni, 4 aprilie, vom avea un nou sistem de compensare a medicamentelor, a anuntat ieri ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, care va prezenta astazi, Guvernului, proiectul de HG pentru aprobarea Listei cuprinzand medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru 2005. Noul sistem va cuprinde 3 liste de medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%. In premiera, anul acesta sunt adoptate si o serie de masuri destinate evitarii consumului excesiv de medicamente finantate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
Astfel, va exista o lista cu caracter mai larg, social (Lista A - 119 DCI - denumiri comerciale internationale, fata de 147 cat erau inainte), in care medicamentele vor fi compensate in procent de 90% din pretul de referinta, pentru toata populatia. Pretul de referinta va fi stabilit de catre Ministerul Sanatatii. Plafonul ce va fi propus pentru lista A se incadreaza intre 700.000 si 1 milion de lei. Aceasta va cuprinde medicamente uzuale folosite in terapie. Lista B, medicamente in majoritate noi, inovative sau sub patent, (148 de DCI fata de 101 in prezent) va cuprinde medicamente compensate in procent de 50% din pretul de referinta. In cazul acesteia, asiguratii vor beneficia numai de o prescriptie compensata pe luna in care vor fi inscrise cel mult 3 medicamente a caror valoare totala nu poate depasi 3.000.000 de lei inainte de compensare. Cea de-a treia lista de compensare, (Lista C - 267 de DCI fata de 248 pana acum) va fi lista in care medicamentele sunt compensate in procent de 100%. Pentru OTC-uri (medicamente ce pot fi eliberate fara prescriptie) va fi, de asemenea, introdus un pret de referinta, dat fiind ca, in ultimii ani, preturile de raft ale acestora au crescut nejustificat.
Sanctiuni pentru medici
In premiera, medicii de familie si specialistii din ambulatoriu care vor incalca regulile de prescriere a medicamentelor de pe lista B vor fi penalizati cu retinerea sumei de 10.000.000 de lei din veniturile realizate ca urmare a contractelor de furnizare de servicii medicale incheiate cu casele de asigurari sociale de sanatate. La repetarea acestor fapte in termen de 6 luni, medicii de familie risca suspendarea contractelor incheiate cu casele de asigurari pe o perioada de 6 luni, iar specialistii din ambulatoriu suspendarea pe o perioada de 3 luni a acestor contracte. Daca regulile vor fi incalcate si dupa aceste sanctiuni atunci se va trece la rezilierea contractelor de furnizare de servicii medicale. Pe perioada suspendarilor, pacientii vor fi redistribuiti altor furnizori de servicii medicale, pe baza optiunilor fiecaruia dintre ei, de catre casele de asigurari de sanatate.
Specialistii MS afirma ca, daca aceste modalitati de compensare se vor aplica - modalitatea de control fiind una simpla, in opinia lor, banii destinati compensarii medicamentelor ar ajunge pentru acest an - respectiv 8500 de miliarde de lei. Pentru acest moment, ministrul Cinteza spune ca, potrivit datelor statistice nicaieri in tara nu a fost consumat mai mult de jumatate din fondul de medicamente compensate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.