Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a dispus rezilierea unilaterala a tuturor contractelor de concesiune avand ca obiect portiuni de plaja de la Marea Neagra, urmand ca Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) sa infiinteze o firma
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a dispus rezilierea unilaterala a tuturor contractelor de concesiune avand ca obiect portiuni de plaja de la Marea Neagra, urmand ca Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) sa infiinteze o firma care sa se ocupe, unitar, de curatenie pe intreg Litoralul. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a trimis, pe 23 martie, notificari de anulate a contractelor tuturor celor 198 de agenti economici concesionari. "Fiecare contract are o clauza ce prevede posibilitatea rezilierii unilaterale, dupa 30 de zile de la notificare prealabila. Am procedat in consecinta", a declarat ministrul Barbu. Ministrul a precizat ca decizia a fost luata cu scopul de a imbunatati calitatea serviciilor prestate pe Litoral, pentru ca, in final, numarul turistilor si, implicit, veniturile din turism sa creasca. Sulfina Barbu a declarat ca s-a constatat ca plajele nu erau curate, iar intretinerea lor si celelalte servicii - salvamarul, asistenta medicala - nu se ridicau la standardele impuse de concurenta in turism. O analiza ce a vizat anii 2002, 2003 si 2004, arata ca ANAR a cheltuit 21 miliarde de lei pentru aceste activitati, de curatenie, salvamar si prim ajutor, si a incasat, din concesiune, 24 miliarde de lei", a spus ministrul. Sulfina Barbu a precizat ca starea de insalubritate a plajelor, dar, mai ales, numarul foarte mare de "constructii nocive", generatoare de deseuri au determinat decizia de anulare a contractelor de concesiune. "Am decis, in consecinta, sa infiintam o firma care sa gestioneze unitar aceste probleme, pe intreg Litoralul romanesc", a explicat Sulfina Barbu. Ministrul a mai aratat ca, in urma acestei masuri, ar urma sa dispara "celebrele plaje ingradite, concesionate", in care nu era permis accesul oricarui turist, dar si constructiile amplasate, in virtutea concesiunilor, pe plaja. Noua societate comerciala va avea ca unic ANAR, care se va ocupa de pregatirea, intretinerea si salubritatea plajelor.
Hotelierii vor plati o taxa de curatenie
Sorin Marius Crivtonencu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, a declarat ca societatea nu-si propune obtinerea de profit; vrea doar asigurarea curateniei. Hotelierii si ceilalti agenti economici din turism care activeaza pe plaja vor plati un tarif care sa completeze costurile pentru curatenie, pe langa alocarile din bugetul ANAR. Suma urmeaza sa fie stabilita in functie de capacitatea hoteliera a fiecaruia. Declaratiile oficialului ANT nu au fost foarte clare, el precizand o data ca plajele urmeaza sa fie concesionate direct hotelierilor, iar alta data a spus ca turistii vor putea face plaja unde vor si, "probabil, vor disparea garduletele" care, in anii trecuti, delimitau plajele concesionate. Oficialii prezenti la conferinta nu au putut insa preciza daca decizia va afecta "nume sonore" de oameni de afaceri romani care au investitii pe Litoral. "Pentru mine sunt 198 de nume de firme, nu stiu ale cui sunt. Nu ma intereseaza. Decizia a fost luata si este fara echivoc", a spus Barbu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.