Imperiul Rompetrol a inceput sa se clatine. Presedintele Consiliului de Administratie (CA), Dinu Patriciu, a fost pus oficial, ieri, sub urmarire penala, alaturi de 11 persoane, in dosarul Petromidia de catre procurorii de la Parchetul Inaltei Curti

Imperiul Rompetrol a inceput sa se clatine. Presedintele Consiliului de Administratie (CA), Dinu Patriciu, a fost pus oficial, ieri, sub urmarire penala, alaturi de 11 persoane, in dosarul Petromidia de catre procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatiei si Justitie (PICCJ). La intalnirea cu anchetatorii, lui Patriciu i s-au adus la cunostinta acuzatiile de care s-ar face vinovat: spalare de bani, evaziune fiscala si complicitate la inselaciune. Procurorii au declansat o ancheta si impotriva celorlalti 11, printre care 5 directori si 6 cenzori. Dinu Patriciu este asteptat, din nou, in fata anchetatorilor, pe 12 aprilie a.c.
Presedintele CA al Rompetrol a sosit, ieri dimineata, in jurul orei 10.00, la PICCJ, desi era asteptat maine. El a declarat ca a dorit sa fie alaturi de alti 3 colegi chemati la audieri si spera ca ancheta sa dovedeasca nevinovatia angajatilor companiei pe care o conduce. Este vorba despre Erik Chis, Adrian Volintiru si Alexandru Nicolcioiu, toti din conducerea companiei. Profitand de acest lucru, procurorii i-au prezentat si lui Dinu Patriciu acuzatiile de care s-ar face vinovat in dosarul Petromidia. Aproape 2 ore, Patriciu a raspuns la intrebarile procurorilor in legatura cu activitatea SC Rompetrol-Rafinaria Petromidia. Ancheta, sustin surse judiciare, vizeaza modul de privatizare a SC Petromidia SA si de stabilire a valorii actiunilor in raport cu pretul de piata, valoarea comerciala reala si instrainarea activelor rafinariei catre societatile din grupul Rompetrol. Lui Patriciu i se reproseaza faptul ca nu a respectat programul de investitii dupa ce a preluat Rafinaria de la Navodari, ca imprumuturile de titei catre alte firme s-au facut in mod fraudulos si ca nu au fost inregistrate in contabilitate acte de gestiune. La iesirea din sediul PICCJ, Patriciu a precizat ca sunt binevenite aceste cercetari, dar ca prefera ca verificarile sa fie efectuate de persoane pregatite in acest domeniu. Mai mult decat atat, el a adaugat ca acest lucru ar trebui facut de o firma de audit internationala, care sa puna la dispozitia procurorilor, daca acestia solicita, rezultatele expertizei economice.

Procurorii, pe urmele a 4.837 miliarde de lei

"Grupul Rompetrol considera ca verificarile PICCJ vizand sectorul petrolier, inclusiv privind angajati ai companiei, sunt legitime si vor sprijini actiunea procurorilor", se arata intr-un comunicat al firmei. Unii membri ai conducerii rafinariei au fost invitati, ieri, la Parchetul instantei supreme, pentru a li se prezenta acuzatiile ce li se aduc si pentru a li se solicita lamuriri.
Potrivit Rompetrol, investigatia a fost declansata de autoritatile judiciare in martie 2004, printr-un memorandum intocmit de Administratia Prezidentiala din acea perioada. "Grupul Rompetrol va continua sa acorde intreg suportul Parchetului General pentru clarificari in cadrul cercetarilor care vizeaza sectorul petrolier, incepute inca de anul trecut. Ne asteptam ca in cel mai scurt timp anchetatorii sa ajunga la concluzii favorabile angajatilor nostri", se mai arata in comunicat. Reprezentantii companiei reamintesc faptul ca au deschis o camera de date la sediul rafinariei, unde pot fi consultate documentele companiei.
Aceleasi surse spun ca activitatea Petromidia a mai facut obiectul unor controale ale autoritatilor anticoruptie si fiscale. Ministerul Public a anuntat, la 17 ianuarie, ca 3 persoane din conducere sunt urmarite penal. Dosarul este cercetat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism de la PICCJ. Cercetarile mai vizeaza modul de inregistrare in evidenta contabila a societatii a unor venituri in valoare de 971 de miliarde de lei.
Acesti bani ar reprezenta venituri neinregistrate provenite din vanzarea unor produse finite, a altor "produse finite" date cu imprumut altor rafinarii fara documente de livrare si facturi stornate. Procurorii vor sa stabileasca daca nu cumva a fost schimbata destinatia sumei de 4.837 de miliarde de lei reprezentand taxa de drum (incasata prin stopaj la sursa) si daca nu cumva aceasta a fost folosita in interes propriu, pentru firmele din grupul Rompetrol, precizeaza Ministerul Public.

Si ex-directorul Conpet, invitat la PNA

Si fostul director general al Conpet Ploiesti, Constantin Zidaru, in prezent director adjunct al companiei, a venit, ieri, la PNA pentru a da detalii in legatura cu modul in care a fost folosit un imprumut extern contractat de Romania. Zidaru este audiat de procurorii Biroului de macrocriminalitate financiara al PNA in cazul privind creditul de peste 1.000 de miliarde de lei, contractat, in 2001, de statul roman de la BIRD pentru reabilitarea sectorului petrolier din Romania, informeaza surse judiciare. Potrivit anchetatorilor, din creditul contractat, 825 de miliarde de lei au fost folosite pentru investitii de reabilitare a activitatii de transport a titeiului, in timp ce 255 de miliarde de lei nu au fost utilizate in conformitate cu destinatia stabilita prin acordul de imprumut. Concret, banii au fost utilizati pentru constructia unei baze sportive, a unui dispecerat central, pentru achizitionarea de terenuri si pentru o baza de recuperare cardiovasculara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.