Presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Enache Jiru, a fost inlocuit, luni, din functie cu Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR.
"Decizia a fost aprobata de premierul Calin Popescu Tariceanu, care va decide si eventu
Presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Enache Jiru, a fost inlocuit, luni, din functie cu Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR.
"Decizia a fost aprobata de premierul Calin Popescu Tariceanu, care va decide si eventualele schimbari la nivelul vicepresedintilor CEC. Schimbarea nu are conotatie politica, Radulescu nefiind membru al vreunui partid. Pe Radulescu il recomanda experienta in privatizarea unei banci, el participand la vanzarea Bancii Agricole", a spus pentru Mediafax ministrul Finantelor, Ionut Popescu.
Radulescu a fost numit in functia de presedinte al Bancii Agricole in anul 1999, prin detasare de la Banca Nationala a Romaniei, fiind, la acea data, directorul Directiei de Politica Monetara din BNR.
Dupa preluarea institutiei de catre Raiffeisen Bank, in iulie 2001, Radulescu a mai ramas la conducerea bancii putin peste jumatate de an, dupa care s-a retras in urma unui acord amiabil cu noii actionari.
In ultimul an, Radulescu a fost consilier al guvernatorului BNR si, se pare, chiar guvernatorul l-ar fi propus la conducerea CEC.
Enache Jiru a ocupat pozitia de presedinte al CEC pentru numai cateva luni, el fiind numit la conducerea bancii in august 2004. Anterior, Jiru a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice si seful trezoreriei statului. Conducerea CEC este asigurata si de patru vicepresedinti: Vasile Ifrim, Gheorghe Oana, Ion Ilie si Petre Terzi. CEC are un capital social de 1.497 miliarde de lei, detinut integral de stat prin Ministerul Finantelor Publice.
Pana la sfarsitul acestui an, Guvernul si-a propus sa finalizeze procesul de privatizare a bancii, care a atras interesul oficial al unor banci precum Erste Bank - Austria, OTP Bank - Ungaria si HVB - Germania.
Potrivit ministrului Finantelor, privatizarea CEC va fi demarata inainte de vanzarea celeilalte banci cu capital de stat, Banca Comerciala Romana. De asemenea, Popescu a anuntat unificarea celor doua Comisii de privatizare.
CEC a obtinut in 2004 un profit net de 589 de miliarde de lei, reprezentand un plus de 32% fata de rezultatul consemnat in 2003. In acelasi timp, activele bancii s-au majorat cu 28%, ajungand la o valoare de aproximativ 52.000 de miliarde de lei (circa 1,4 miliarde de euro).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.