Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca cele 4 legi ce vor forma noul pachet legislativ privind fondul funciar au fost elaborate si trimise spe consultare partenerilor din coalitia de guvernare. El a
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca cele 4 legi ce vor forma noul pachet legislativ privind fondul funciar au fost elaborate si trimise spe consultare partenerilor din coalitia de guvernare. El a precizat ca se va trece la retrocedarea tuturor proprietatilor funciare existente in anul 1945, pentru terenuri agricole, si 1948, pentru paduri. "Restituirea pe vechiul amplasament si restituirea in natura, vor reprezenta regula si nu exceptia", a spus ministrul. El a adaugat ca va fi eliminata limita de maximum 200 ha de teren ce poate fi detinuta de un proprietar. Ministrul considera ca, prin noile legi de retrocedare, vor ajunge la proprietari cateva sute de mii de hectare de teren agricol si aproximativ 2 milioane ha de padure. El nu s-a pronuntat asupra modului in care va fi tratata vanzarea, de catre stat, terenurilor si activelor solicitate pentru retrocedare, nefacand precizarea daca primeaza legea de retrocedare sau contractul de vanzare/cumparare.
Padure pentru soacra
Ministrul Agriculturii a amintit si de finalizarea unor controale la institutiile din subordinea ministerului. Astfel, la Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA), s-au constatat datorii de 14 miliarde de lei pentru actiuni de publicitate, contractate cu incalcarea dispozitiilor legale. "Sunt afise colorate si pliante facute in octombrie si noiembrie 2004, al caror pret a crescut de la 28.000 de lei/bucata la 58.000 de lei. La Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare, directorul a fost demis pentru ca a depasit bugetul cu 300 miliarde de lei", a spus Flutur, precizand ca, la Constanta, nu se regasesc mai multe echipamente de irigatii. La Regia Nationala a Padurilor (RNP) a gasit peste 200 de cabane pentru care s-au cheltuit 220 miliarde de lei, fiind nevoie de inca atatia bani pentru finalizarea lucrarilor. "Se pune problema recuperarii investitiei", a spus ministrul. El a precizat ca a anulat ordinul prin care se permiteau schimburi de terenuri si posibilitatea defrisarii a 200 mp de teren in padure pentru construirea unui canton in vederea pazei padurii. "Au fost facute vile", a spus Flutur. El a nominalizat pe prefectul de Arges si soacra fostului director RNP, Filip Georgescu, deputat PSD, ca mari proprietari de terenuri astfel dobandite. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.