"Printez 1000 lei/pag., 515 D", "Spal automat 30.000 B2 - 05", "Tehnoredactez avantajos, Grozavesti, D 207". Astfel de anunturi se gasesc lipite pe peretii si pe usile bailor din caminele studentesti din Bucuresti. Sunt afaceri minore prin care stude
"Printez 1000 lei/pag., 515 D", "Spal automat 30.000 B2 - 05", "Tehnoredactez avantajos, Grozavesti, D 207". Astfel de anunturi se gasesc lipite pe peretii si pe usile bailor din caminele studentesti din Bucuresti. Sunt afaceri minore prin care studentii incearca sa mai adauge si ei un banut peste cei pe care ii primesc de la parinti. Pentru acesti "intreprinzatori", perioada cea mai prospera o constituie sesiunea, cand fiecare student fotocopiaza carti intregi sau printeaza referate kilometrice. Caminul D, Grozavesti, etajul 2, prima usa pe coridor. Aici se afla un salon de infrumusetare. Povestea lui are la baza nevoia avida a studentului de a-si mari bugetul sau chiar de a-si face un rost sigur dupa absolvirea facultatii. "inca din timpul facultatii ma gandeam sa fac ceva bani in plus'', spune Elena Radu, intreprinzatoarea afacerii. Elena a inceput sa epileze in timpul studentiei, in camin, pe bani. A ajuns ulterior sa aiba propria afacere tot in camin. "Am renuntat la invatamant, unde lucram ca profesoara de biologie, ca sa-mi fac firma de cosmetica'', adauga Elena Radu.
Multi se intreaba cum se pot deschide asemenea afaceri in camine, de vreme ce studentii se plang de insuficienta locurilor de cazare. Elena Radu spune ca locatiile din camin, destinate deschiderii chioscurilor alimentare, centrelor de reparatie telefonie mobila sau saloanelor de cosmetica sunt spatii comerciale, nu camere destinate cazarii studentilor.
Administratorul unui camin din Bucuresti spune ca spatiile sunt obtinute de comercianti in baza unei licitatii puse la dispozitie de Universitatea Bucuresti. "Spatiile se inchiriaza pe o perioada limitata, chiria fiind platita pe metrul patrat. Aici la noi in camin un metru patrat de spatiu costa 11$'', a adaugat administratorul.
Acordarea accesului la Internet este si ea prilej de afacere. Un "abonament" lunar pentru o conexiune rapida si un acces nelimitat este 100.000 sau 150.000 de lei, depinde de camin. Sunt insa camine in Bucuresti care pentru aceleasi servicii la Internet nu platesc nimic (caminele Facultatii de Constructii sau cele din Regie, ale Politehnicii).
Nu trebuie uitate nici afacerile studentesti de la fiecare inceput de an universitar: vanzarea de locuri in camine. Multi studenti isi vand locul pe bani frumosi. in octombrie anul trecut, un loc in camin avea o valoare cuprinsa intre 200-300 euro.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.