Recenta decizie a CNVM de a majora cuantumul comisioanelor si tarifelor percepute pentru operatiunile de pe piata de capital a starnit dezaprobarea brokerilor, dar si a conducerii Bursei de Valori. Potrivit noului regulament, care va intra in vigoare
Recenta decizie a CNVM de a majora cuantumul comisioanelor si tarifelor percepute pentru operatiunile de pe piata de capital a starnit dezaprobarea brokerilor, dar si a conducerii Bursei de Valori. Potrivit noului regulament, care va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, pentru tranzactiile cu obligatiuni si cu drepturi de preferinta, aferente primului semestru al acestui an, se aplica cota de 0,04 la suta. Tarifele percepute pentru emiterea sau respingerea autorizatiei de functionare a entitatilor pietei de capital au fost majorate la 100 de milioane de lei, respectiv 200 de milioane de lei, in functie de nivelul capitalului social. Tariful solicitat pentru autorizarea societatilor de administrare a investitiilor si a societatilor de investitii a fost majorat la 100 de milioane de lei, iar suma solicitata fondurilor deschise de investitii a urcat la 50 de milioane de lei. Traderii care intermediaza operatiunile cu produse derivate vor plati un comision de 75 de milioane de lei, ca si consultantii de investitii, persoane juridice. Comisionul pentru inregistrarea sau retragerea valorilor mobiliare de la CNVM a fost majorat la 10 milioane de lei, iar tariful de mentinere variaza intre 10 si 40 de milioane de lei, in functie de valoarea capitalului social al companiilor. Adrian Simionescu, director general al Finans Securities, a afirmat ca aceasta masura a CNVM va diminua foarte mult profitul societatilor de intermediere, deoarece acestea vor fi nevoite, la randul lor, sa majoreze comisioanele catre clientii lor. De asemenea, se va majora aproape sigur si pragul minim de investitii pentru clienti, pentru a asigura rentabilitatea activitatii acestor societati. Adrian Simionescu considera ca noile tarife pentru emiterea autorizatiei de functionare sau pentru ofertele publice sunt chiar aberante, mai ales in acest moment in care piata autohtona de capital se afla in plina dezvoltare. La randul sau, Septimiu Stoica, vicepresedintele Comitetului Bursei de Valori, avertizeaza ca o piata scumpa nu este una atractiva, iar piata de capital din Romania este una dintre cele mai scumpe din Europa. De fapt, oficialul Bursei considera ca ne invartim intr-un cerc vicios - cu cat piata de capital este mai mica, cu atat taxele aferente sunt mai mari pentru ca veniturile sa fie substantiale, iar acest lucru impiedica cresterea pietei de capital. Aceste noi majorari de taxe vor influenta negativ activitatea bursiera, in sensul ca vor diminua numarul de jucatori de pe piata care si asa este redus. Consecinte vor aparea si la nivelul cotatiilor actiunilor, care nu vor putea fi percepute la valoarea lor reala din cauza lipsei cumparatorilor inhibati de costurile intrarii pe piata. "Orice marire de taxare influenteaza negativ volumul tranzactiilor. Noi, la Bursa de Valori, am incercat sa impunem un trend descrescator al fiscalitatii vizand o crestere a veniturilor la Bursa", a adaugat Septimiu Stoica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.