Procurorii anticoruptie din cadrul Structurii centrale si Serviciilor Teritoriale Bucuresti si Targu Mures au dispus trimiterea in judecata a avocatului Marius Suciu, fost judecator al Tribunalului Mures, a comisarului Viorel Miclea, din cadrul Servi

Procurorii anticoruptie din cadrul Structurii centrale si Serviciilor Teritoriale Bucuresti si Targu Mures au dispus trimiterea in judecata a avocatului Marius Suciu, fost judecator al Tribunalului Mures, a comisarului Viorel Miclea, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din Politia Capitalei, si a subcomisarului Gheorghe Diaconu, din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei Ilfov, dupa ce, prin fapte de coruptie, s-au implicat in musamalizarea activitatii infractionale a unor persoane.
Potrivit anchetatorilor, inculpatii au preferat, in schimbul primirii unor sume de bani si bunuri, sa scoata de sub incidenta legii persoane acuzate de fapte penale grave, fiind acuzati, printre altele, de trafic de influenta, luare de mita, respectiv favorizarea infractorului.
Fostul judecator Marius Suciu, de la Tribunalul Mures, in prezent avocat, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta in forma continuata, dupa ce, in perioada anilor 1997 - 2001, a pretins si primit de la mai multe persoane importante sume de bani si diverse bunuri cu promisiunea ca poate interveni la colegii sai pentru solutionarea favorabila a unor dosare sau in scopul urgentarii unor litigii si cauze civile.
Din probele administrate in cauza rezulta, printre altele, ca inculpatul a acceptat sa consilieze din punct de vedere juridic diverse tranzactii imobiliare, unele cu caracter fraudulos. Acceptand sa intervina in solutionarea acestor cauze, inculpatul s-a implicat, totodata, in astfel de tranzactii, incepand sa pretinda, direct sau prin intermediar, sume de bani, foloase materiale necuvenite ori diverse servicii.
Mai mult, magistratul a participat activ la fapte penale comise si de catre alte persoane implicate in diverse afaceri imobiliare, din castigurile obtinute urmand sa primeasca o cota parte, cu promisiunea ca poate asigura "protectia".
In scurt timp, inculpatul a devenit cunoscut in zona pentru relatiile de amicitie pe care le intretinea cu o serie de infractori si pentru serviciile pe care le promitea, contra cost, fiind abordat si de alte persoane care aveau probleme cu Justitia.
In acest caz, procurorii au dispus disjungerea cauzei in legatura cu aceste fapte de coruptie, urmand ca magistratii Curtii de Apel Targu Mures sa se pronunte.

Masina luxoasa si zece mii de dolari

Comisarul Viorel Miclea, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din Politia Capitalei, a fost trimis in judecata de procurorii Sectiei a II-a a PNA pentru luare de mita.
Anchetatorii au stabilit ca in calitatea sa de ofiter de Politie, inculpatul a pretins si primit in toamna anului 2000 un autoturism de lux si 10.000 de dolari pentru a nu-si indeplini un act privitor la indatoririle sale de serviciu, respectiv, de a nu cerceta penal o persoana implicata in obtinerea si instrainarea ilegala a unor imobile din Bucuresti. PNA precizeaza ca este vorba despre inculpatul Costel Stan, care a fost trimis in judecata, in luna iulie 2003, in stare de arest preventiv, fiind acuzat de savarsirea infractiunilor de dare de mita, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, instigare la fals intelectual, uz de fals si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, alaturi de alte sapte persoane. Ancheta a vizat asocierea acestora intr-un grup infractional structurat pe principii mafiote pentru obtinerea in sectorul 1 al Capitalei a unor imobile ce nu le apartineau, prin falsificarea unor hotarari judecatoresti, si vanzarea ulterioara, in cascada pentru scoaterea lor din sfera de proprietate a adevaratilor detinatori. Dosarul a fost instrumentat de procurorii militari din cadrul Parchetului National Anticoruptie, ca urmare a implicarii in activitatea infractionala, prin fapte de coruptie, a lt. col. (r) Gheorghe Luca, membru al acestei grupari.
Actiunea penala fata de Viorel Miclea s-a pus in miscare prin Ordonanta procurorului din data de 22 februarie 2005, luandu-se totodata si masura procesuala a obligarii de nu parasi Capitala pentru 30 de zile. Dosarul urmeaza a fi inaintat spre competenta judecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Subcomisarul este mai modest - 60 de milioane de lei

Subcomisarul Gheorghe Diaconu, din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei Ilfov, a fost trimis in judecata pentru luare de mita, trafic de influenta, favorizarea infractorului, fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si inselaciune. Potrivit rechizitoriului, in perioada 2003 - 2004, subcomisarul a pretins si primit sume de bani in lei si valuta care totalizau 60 de milioane de lei de la autorul unui accident rutier soldat cu moartea victimei, in schimbul promisiunii de a administra probe care sa-l exonereze de raspunderea penala. Desi initial, dosarul a fost trimis Parchetului cu propunere de neincepere a urmaririi penale, dupa refacerea anchetei de catre alti politisti a iesit la iveala faptul ca intre probele administrate initial de subcomisarul Diaconu existau contraziceri, iar de la dosar lipseau mai multe documente. La data de 18 noiembrie 2004, politistul a fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie, in timp ce primea o ultima transa de bani.
Pentru recuperarea prejudiciului s-a dispus punerea sub sechestru a apartamentului proprietate personala, urmand ca dosarul sa fie solutionat de magistratii Curtii de Apel Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.