Saptamana aceasta va fi modificat Codul fiscal. Apar noi accize, iar cele vechi se maresc. Totodata, vor fi impozitate toate formele de castig, unele dintre ele fiind pana in prezent taxate simbolic. Luxul va deveni inca mai costisitor, iar "viciile"

Saptamana aceasta va fi modificat Codul fiscal. Apar noi accize, iar cele vechi se maresc. Totodata, vor fi impozitate toate formele de castig, unele dintre ele fiind pana in prezent taxate simbolic. Luxul va deveni inca mai costisitor, iar "viciile" vor fi accizate mai mult, plus un "bonus" de curs valutar.

Impozit pe profit la momentul facturarii, pentru contractele cu plata in rate

Firmele vor plati impozit pe profit pentru contractele cu plata in rate la momentul facturarii, intrucat posibilitatea de a opta pentru impunerea veniturilor la data scadentei ratelor ar putea fi eliminata, prin modificarile aduse Codului fiscal, au declarat surse din Ministerul Finantelor. Ordonanta de modificare a Codului fiscal a fost discutata, joi, de Guvern, intr-o prima lectura, actul normativ urmand sa fie aprobat de Cabinet saptamana viitoare.
Potrivit surselor citate, eliminarea posibilitatii firmelor de a selecta momentul impunerii veniturilor obtinute in rate are in vedere corelarea reglementarilor fiscale cu cele contabile, precum si o mai buna administrare a colectarii impozitului pe profit. Totodata, ar putea fi abrogate prevederile privind posibilitatea deducerii cheltuielilor de amortizare reprezentand 20% din valoarea de intrare a mijloacelor fixe sau brevetelor, in conditiile in care duratele normale de utilizare au fost diminuate, anul trecut, cu 20%.
Regimul de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice va fi mentinut.

Impozit de 10% pe dobanzi, vanzare de actiuni si tranzactii valutare

Populatia va plati, de la 1 aprilie, un impozit de 10% pe castigurile rezultate din dobanzile bancare, vanzarea de actiuni pastrate in portofoliu mai putin de un an si din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, potrivit unor oficiali din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitori, respectiv banci, la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, sau la momentul rascumpararii, in cazul instrumentelor de economisire.
Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se va face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii sau rascumpararii.
In situatia sumelor primite sub forma de dobanzi pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului se efectueaza la momentul platii. Castigurile rezultate din operatiunile de vanzare de actiuni vor fi impozitate cu 10% pentru titlurile instrainate inainte de un an de la cumparare si cu 1% daca valorile mobiliare sunt pastrate in portofoliu peste acest interval de timp. Atat pentru castigurile din vanzarea actiunilor, cat si pentru profiturile din speculatiile valutare, impozitele vor fi virate la bugetul de stat pana la data de 25 ale lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Majorari suplimentare de accize, pentru a compensa deprecierea euro

Accizele pentru tutun, alcool si uleiuri minerale vor fi majorate, la 1 aprilie, pana la nivelul convenit initial cu UE pentru luna iulie a acestui an, la care se adauga o cota suplimentara de crestere pentru recuperarea diferentei provenite din deprecierea euro.

Curs mediu pe 2005 de 37.500 lei/euro, in loc de 42.550 lei

Surse din Ministerul Finantelor Publice au declarat agentiei Mediafax ca modificarile Codului fiscal vor include, printre altele, majorarea accizelor pana la un nivel care sa permita recuperarea pierderilor provocate de diferentele de curs valutar.
Bugetul de stat pentru acest an a fost fundamentat la un curs previzionat de 42.550 lei pentru un euro, dar estimarile actuale au in vedere un curs mediu de 37.500 lei/euro in 2005.
Astfel, accizele ar putea creste de la 280 euro pe hectolitru la 465,35 euro/hl alcool pur pentru alcoolul etilic. Vinurile linistite vor ramane, in continuare, neaccizate, iar acciza pentru vinurile spumoase va fi de 34,05 euro pe hectolitru.
Nivelul accizelor la bere va fi de 0,74 euro/hectolitru/grad Plato (Gradul Plato reprezinta greutatea de zahar exprimata in grame). In cazul berii realizate de catre producatorii independenti cu o capacitate de productie anuala care nu depaseste 200.000 hectolitri, acciza va fi de 0,43 euro/hectolitru/grad Plato.
Accizele pentru tigarete vor fi majorate la 9,10 euro/1.000 tigarete (acciza fixa) plus 30% din pretul mediu al celei mai vandute categorii de pret (acciza ad valorem).
Acciza pentru tigari si tigari de foi va creste de la 16,5 euro la 22,13 euro/1.000 tigarete. Pentru tutunul destinat fumatului si pentru cel destinat rularii in tigarete a fost stabilita o acciza de 29,51 euro pe kilogram.
Acciza minima pentru tigari a fost stabilita la 19,9 euro/1.000 de tigarete. Daca din calcul rezulta o valoare mai mica, va fi platita acciza minima. Aceasta va putea fi modificata de Guvern la propunerea Ministerului Finantelor Publice.
In cazul carburantilor, acciza va creste, de la 319 euro la 419,5 euro/1.000 litri pentru benzine cu plumb si de la 272 euro la 327,29 euro/1.000 litri pentru benzine fara plumb.
Petrolul lampant va fi accizat cu 375,91 euro/1.000 litri.

Gazul auto si pacura, supuse accizarii

De asemenea, vor fi introduse accize pentru o serie de noi produse, cum ar fi pacura - 6,81 euro pe 1.000 kilograme, electricitatea utilizata in scop comercial - 0,14 euro pe MWh, electricitatea folosita in scop necomercial - 0,30 euro pe MWh, gazul natural utilizat drept carburant - 1,59 euro/gigajoule.

Accize de pana la 11% pentru vehiculele de productie romaneasca

De asemenea, a fost precizat in mod expres, regimul accizelor in cazul autoturismelor si al autoturismelor de teren, inclusiv din import, rulate, introduse in tara in baza contractelor de leasing.
Baza de impozitare va fi valoarea de intrare, la care se adauga taxele vamale si alte taxe speciale.
Nivelul accizelor variaza intre 0% si 11% pentru vehiculele din productia autohtona, respectiv 1,5% si 33% pentru cele din import, in functie de capacitatea cilindrica si de tipul de carburant utilizat.
Autoturismele din productia nationala nu vor fi accizate, daca au o capacitate cilindrica mai mica de 1.601 centimetri cubi.
A fost majorat nivelul acizelor in cazul autoturismelor cu capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi de la 9% la 11%, pentru cele noi, respectiv de la 27 la 33%, in cazul autoturismelor rulate.

55% pentru articolele din cristal, 25% la bijuterii si 100% la armele de vanatoare

Accizele majorate vor ajunge la 45% pentru confectii din blanuri, 55% pentru articolele din cristal, 35% pentru parfumuri, 20% pentru aparatele electronice (exceptie facand camerele video si aparatele de luat imagini fixe cu o cota de 30%), 100% in cazul armelor de vanatoare, 50% pentru iahturi si barci cu motor pentru agrement, 25% la bijuterii.
Printre modificarile la Codul fiscal se mai numara, potrivit surselor citate, eliminarea scutirilor de la plata accizelor pentru alcoolul utilizat in industria cosmetica, pentru uleiurile minerale scoase de la rezerva de stat si acordate gratuit in scop de ajutor umanitar, precum si in cazul uleiurilor minerale folosite de catre persoanele fizice drept combustibil pentru incalzirea locuintelor.

Veniturile de la jocurile de noroc vor fi impozitate cu 20-25%

Veniturile obtinute din jocuri de noroc vor fi impozitate, de la 1 aprilie, cu o cota de 20% pentru valori mai mici de 100 de milioane de lei si cu 25% daca suma castigata depaseste plafonul de 100 de milioane lei, au declarat surse din Ministerul Finantelor Publice.
De asemenea, vor fi impozitate cu 16% si veniturile sub forma de premii, potrivit modificarilor care vor fi aduse Codului fiscal.
Impozitele pe veniturile din premii, cat si din jocuri de noroc vor fi platite prin retinere la sursa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost obtinute.
Obligatia calcularii, retinerii si virarii va reveni platitorilor de venituri.
Vor fi exceptate de la impozitare veniturile din premii si jocuri de noroc, in bani sau natura, sub valoarea sumei de 6 milioane de lei pentru fiecare concurs sau joc de noroc, realizate de acelasi organizator sau platitor intr-o singura zi. Venitul impozabil se calculeaza prin scaderea din suma castigata a valorii neimpozabile de 6 milioane lei.

Castiguri din jocuri de noroc -pana in 100 milioane de lei 20%
-peste 100 milioane lei 25%

Castiguri din dobanzi, actiuni si speculatii valutare 10%

Acciza pe alcool 465,35 euro/hl

Acciza tutun -minima 19,9 euro/1.000 de tigarete

Acciza benzine cu plumb 419,5 euro/1.000 litri

Acciza benzine fara plumb 327,29 euro/1.000 litri

Acciza pacura 6,81 euro/1.000 kg

Acciza gaz auto 1,59 euro/gigajoule

Accize autoturisme autohtone 0% - 11%
straine 1,5% - 33%

Acciza pentru confectii din blanuri 45%

Acciza pentru articolele din cristal 55%

Acciza pentru parfumuri 35%

Acciza pentru aparatele electronice 20%

Acciza pe camere video si foto 30%

Acciza pentru armele de vanatoare 100%


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.