Pe piata imobiliara romaneasca, tranzactiile cu terenuri raman cele mai profitabile, mai dinamice si mai atractive ca investitie, a declarat Benjamin Mavzura, manager general al societatii
imobiliare Open Consult SRL, citat de agentia Rompres

Pe piata imobiliara romaneasca, tranzactiile cu terenuri raman cele mai profitabile, mai dinamice si mai atractive ca investitie, a declarat Benjamin Mavzura, manager general al societatii
imobiliare Open Consult SRL, citat de agentia Rompres.
Piata tranzactiilor cu terenuri a cunoscut o amploare deosebita in ultimii ani, investitorii fiind interesati de aceste achizitii pentru diferite tipuri de dezvoltari in zonele urbane.
"Cea mai dinamica dezvoltare a avut-o piata terenurilor cu destinatie rezidentiala, care are un trend crescator si pentru anul 2005, in special in orasele mari. Pe acest segment, Bucurestiul este urmat indeaproape de Cluj, Timisoara, Arad, Oradea", a apreciat Gabriel Zamfir, presedinte UNIM (Uniunea Nationala Imobiliara), fost UNAI.
Daca oferta si cererea de terenuri pentru constructii de birouri se intalnesc pe zona centrala si nordica a Bucurestiului, rezidentialul a "acaparat "deja si zonele limitrofe, pentru care companii de renume precum Impact, Regatta, MundiArt, Terracan au facut mai multe proiecte de constructii rezidentiale.
"Practic, in Bucuresti si in zonele limitrofe terenurile au fost deja cumparate in proportie de 70 la suta, pentru constructiile de ansambluri rezidentiale. Aceasta a facut ca si celor ramase in afara proiectelor sa le creasca cu pana la 300 la suta pretul, asa cum este cazul in zona de est a Capitalei, mai exact pe axa Bucuresti-Pantelimon-Cernica", a spus Cristian Popa, directorul MundiArt Construct SRL.

Lipsa acuta de locuinte in Bucuresti

Cu toate ca noile proiecte ofera locuinte atat pentru segmentul mediu, cat si lux, in blocuri moderne cu suprafete mari, in case sau in vile unifamiliale sau duplex, oferta de terenuri cu destinatie rezidentiala in zona centrala sau de nord este foarte limitata.
Cele mai cautate artere raman, pentru segmentul populatiei cu venituri mari, Unirii, Piata Romana, Piata Victoriei, Bulevardul Dacia, Aviatorilor si Dorobanti. Pretul in aceste zone variaza intre 650 si 1.400 euro pe metru patrat, in functie de marimea terenului, deschidere stradala, utilitati, vecinatati.
Astfel, in zona Unirii, fara deschidere la bulevard, pentru un teren de circa 700-800 mp se cer 600 euro pe metru patrat, iar, in imediata apropiere, pe Bdul Nerva Traian terenurile "merg" pana la 1.000 euro/mp, in timp ce pe Bulevardul Mircea Voda cererea este de aproximativ 900 euro/mp. In "Centrul vechi", pe strada Matei Basarab se mai pot gasi terenuri la 300 euro/mp, in zona Calarasi-Foisorul de Foc la 450 euro/mp, Mosilor - 800 euro/mp, Bulevardul Dacia 800 euro/mp, Bulevardul Ferdinand 500 euro/mp.
Pentru zonele "de elita", agentiile imobiliare ofera terenuri plasate in zonele Dorobanti-Floreasca la 1.000-1.400 euro/mp, preturi foarte apropiate de cele pentru zona Piata Romana-Piata Victoriei. Lipsa acuta de locuinte care se inregistreaza in prezent in Bucuresti face ca si in zonele periferice, linistite, cu verdeata, dar de multe ori fara utilitati pe teren, preturile sa ajunga la 30-80 euro/mp.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.