Inca de vineri seara, dupa ce sase autocare cu cetateni romani au fost intoarse, vineri, de la granita franco-spaniola, a fost infiintata o echipa care coordoneaza masurile de interventie ale reprezentantelor diplomatice si consulare ale Romaniei din

Inca de vineri seara, dupa ce sase autocare cu cetateni romani au fost intoarse, vineri, de la granita franco-spaniola, a fost infiintata o echipa care coordoneaza masurile de interventie ale reprezentantelor diplomatice si consulare ale Romaniei din principalele orase europene, se afirma intr-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Aceste masuri sunt menite sa acorde asistenta cetatenilor romani pe parcursul intoarcerii in tara. Diplomatii romani din Barcelona, Paris, München, Berlin, Milano, Roma, Viena, Budapesta si Szeged se afla in contact permanent cu autoritatile statelor de tranzit, monitorizand starea pasagerilor si conditiile de transport. Sambata, romanii au primit ajutor din partea diplomatilor aflati la Paris. Doua dintre autocare au ajuns in Romania in dimineata zilei de 13 martie, securitatea lor fiind asigurata pe tot parcursul traversarii Austriei si Ungariei. Surse din minister afirma ca totate misiunile diplomatice aflate pe teritoriul tarilor de tranzit sunt pregatite pentru a oferi asistenta necesara cetatenilor romani. Duminica, romanii aflati in celelalte patru autocare au decis sa se reintoarca in Spania, in conditiile in care Germania le-a acordat dreptul de libera deplasare in spatiul Schengen, Politia de frontiera germana nesemnaland nici o neregula in actele romanilor. Consulii generali ai Romaniei la Marsilia si Barcelona, Romulus Bena si Florin Florian, s-au deplasat, duminica, la punctul de frontiera Perthus/La Junquera, pentru a fi alaturi de cetatenii romani din primele doua autocare care au revenit la frontiera spaniola, in momentul efectuarii formalitatilor de verificare si pentru a putea acorda asistenta necesara. Din cei 64 de pasageri, doar 9 au primit permisiunea de intrare pe teritoriul spaniol, una dintre persoane calatorind impreuna cu fiica sa pentru efectuarea unui tratament.
MAE: "masura nu este abuziva"
Potrivit unor surse din MAE, nu este vorba despre o masura extraordinara. Ceea ce a atras atentia in acest caz a fost numarul mare de persoane care au dorit sa intre in acelasi timp in Spania. Cristian Gaginsky, director general al Directiei Afacerilor Consulare din MAE, a afirmat ca nu a fost vorba despre un gest abuziv al autoritatilor spaniole, nici de unul iesit din comun sau discretionar, dovada fiind faptul ca cei care au avut actele in regula au putut intra in Spania. El a adaugat ca nu are inca detalii privind faptul ca doua dintre autocare ar fi fost intoarse din drum, sambata, dupa intrarea pe teritoriul spaniol, la 40 de km de granita, fiind oprite pentru un control de catre Politia rutiera si nu de catre Politia de frontiera. Celelalte doua autocare sunt inca pe teritoriul Frantei, necunoscandu-se pozitia exacta, deoarece acestea nu mai beneficiaza de excorta Politiei locale. In momentul in care acestea vor ajunge la punctele de frontiera, autoritatile spaniole vor anunta cele doua consulate, urmandu-se aceeasi procedura.
Tot duminica, de la un alt punct de trecere a frontierei franco-spaniole au fost returnate alte doua microbuze, autoritatile spaniole declarand ca cetatenii romani nu indeplineau conditiile de sedere pe teritoriul Spaniei. Ministerul Afacerilor Externe a solicitat autoritatilor spaniole investigarea conditiilor in care s-a produs acest incident, precum si motivele care au dus la interzicerea accesului cetatenilor romani pe teritoriul spaniol. Raspunsul oficialitatilor spaniole este asteptat in cursul zilei de luni, MAE sperand intr-o clarificare cat mai rapida a acestei situatii. Oficialii ministerului vor continua sa monitorizeze situatia cetatenilor romani care se afla implicati in acest incident, atat a celor aflati pe teritoriul francez, cat si a celor care vor fi repatriati.
Acest incident intervine dupa declaratia facuta de premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, care, la 10 martie, il asigura pe omologul sau roman ca situatia muncitorilor romani aflati pe teritoriul Spaniei va fi reglementata pana la 7 mai, cand se incheie actiunea demarata de oficialitatile spaniole cu privire la regularizarea situatiei cetatenilor straini aflati ilegal in Spania, actiune ce se desfasoara intre 7 februarie si 7 mai 2005. In cadrul intrevederii pe care cei doi au avut-o la Madrid, Zapatero a tinut sa reaminteasca sprijinul pe care Spania il acorda Romaniei in vederea integrarii in Uniunea Europeana.

Este bine sa cunoasteti:

Conform informatiilor publicate pe site-ul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, pentru a obtine permisul de munca in Spania, cetatenii romani trebuie sa depuna la Oficiu un dosar care sa cuprinda:
1. Copie dupa buletin (cu o valabilitate de min. 6 luni);
2. Copie dupa pasaport (cu o valabilitate de min. 6 luni);
3. Cazier judiciar sau Declaratie pe propria raspundere ca nu aveti antecedente penale;
4. Copie dupa actele de studii si certificatele de calificare/absolvire - legalizate la notariat;
5. Copie dupa cartea de munca
(toate paginile scrise) sau declaratie pe propria raspundere ca nu aveti Carnet de munca - legalizat la notariat;
Legalizarea la notariat a diplomelor de calificare si a cartii de munca este o cerinta a autoritatilor straine, deoarece s-au descoperit acte false.
6. Adeverinta medicala de la medicul de familie ca sunteti clinic sanatos si ca nu figurati in evidenta cu boli cronice;
7. Curriculum vitae (modelul se afla la sediul Oficiului);
8. Fisa personala (modelul se afla la sediul Oficiului);
9. 1 fotografie tip pasaport.
Cei care doresc sa munceasca in agricultura, au nevoie si de acte doveditoare ale experientei lor in domeniu.
In acelasi timp, MAE a reamintit cetatenilor romani care doresc sa se deplaseze in strainatate necesitatea de a respecta intocmai prevederile legale valabile in tarile europene.
Cetatenii romani pot calatori in Spania, fara viza, in scop turistic, pentru o perioada de cel mult 90 de zile in 6 luni, calculate de la data intrarii. Pentru sederi mai lungi de 90 de zile, cetatenii romani trebuie sa obtina vize de intrare de la oficiile consulare ale Spaniei din strainatate. Vizele se acorda in functie de scopul declarat si dovedit al sederii. In cazul in care se depaseste sederea cu o singura zi peste cele 90 de zile, sederea devine ilegala.
La punctele de trecere a frontierei spaniole deschise traficului international, agentii de frontiera pot solicita fiecarui cetatean strain sa specifice motivul intrarii in Spania si sa prezinte documente care sa justifice sau sa confirme autenticitatea motivului invocat.
Pentru calatoriile in scop turistic sau privat, autoritatile spaniole pot solicita, dupa caz:
- rezervarea confirmata a cazarii la un hotel, pe intreaga durata a sederii declarate
- confirmarea de rezervare a unui pachet de servicii
- biletul de intoarcere sau de circuit turistic
- invitatie valabila, autentificata la notar, primita din partea unei persoane particulare
- dovada detinerii mijloacelor financiare suficiente pentru asigurarea sederii, in cuantum de 100 eruro pentru fiecare zi de sedere
- asigurare medicala de calatorie, valabila pe teritoriul tuturor statelor din spatiul Schengen.
Pentru calatoriile cu caracter profesional pot fi cerute, dupa caz:
- invitatie din partea unei firme/ autoritati pentru a participa la reuniuni cu caracter comercial, industrial sau de afaceri
- documente din care sa rezulte ca exista relatii comerciale sau de afaceri, bilete de acces la targuri, expozitii sau congrese.
Pentru calatoriile de studii pot fi cerute, dupa caz:
- document de admitere pentru a participa la studii intr-un centru de invatamant public sau privat, legal recunoscut
- carnet de student sau certificat de studii valabil.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteste tuturor cetatenilor romani obligativitatea respectarii stricte a regulilor de intrare, deplasare si sedere in Spania si in toate celelalte state membre ale spatiului Schengen.
Este in interesul fiecarui cetatean roman sa isi asume responsabilitatea respectarii cerintelor impuse de calatoriile in strainatate.
Acest lucru conduce, practic, la reducerea riscurilor implicate de deplasare in afara tarii.

Pentru acele persoane care se afla in Spania si doresc sa obtina informatii suplimentare cu privire la reglementarile aplicabile cetatenilor straini, MAE reaminteste coordonatele de contact ale oficiilor consulare ale Romaniei din Spania si recomanda contactarea acestora ori de cate ori este nevoie:
Ambasada Romaniei din Madrid
Avenida de Alfonso XIII 157
Tel.: (00 34 91) 350.44.36.; 359.78.95
Fax: (00 34 91) 345.29.17
Consulatul General al Romaniei din Barcelona
San Juan de la Salle 35 B, 08027 Barcelona
Tel.: (00 34 93) 434.11.08; 434.11.39; 418.35.07
Fax: (00 34 93) 434.11.09


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.