Numai de medicamente sa nu aveti nevoie, mai ales in aceasta perioada. Chiar daca medicul de familie va prescrie retete cu compensate sau gratuite, veti fi pusi in situatia fie de a umbla dintr-o farmacie in alta pana veti gasi una care sa va elibere
Numai de medicamente sa nu aveti nevoie, mai ales in aceasta perioada. Chiar daca medicul de familie va prescrie retete cu compensate sau gratuite, veti fi pusi in situatia fie de a umbla dintr-o farmacie in alta pana veti gasi una care sa va elibereze medicamentele in regim compensat sau gratuit, fie sa scoateti bani din buzunar pentru a cumpara medicamentele respective si sa puneti la naftalina reteta prescrisa de catre medicul de familie.
In ciuda declaratiilor optimiste ale ministrului sanatatii Mircea Cinteza, criza compensatelor si gratuitelor nu este nici pe departe rezolvata.
In urma cu doua zile, ministrul sanatatii a anuntat, la Guvern, ca se va elabora un proiect de lege in regim de urgenta pentru plata datoriilor din anul 2004 catre farmacisti.
Cinteza, insa, mai scapa din vedere un aspect: sunt numeroase farmacii care in primele doua luni ale anului 2005 au consumat plafoanele pentru tot acest an.
El doar a facut apel la ''disciplina contractuala'' si i-a avertizat pe farmacisti asupra faptului ca nu va mai plati nimic peste valoarea contractelor incheiate pe acest an.
Din pacate, se pare ca ministrul sanatatii nu stie care este consumul in cazul medicamentelor compensate si gratuite si din aceasta cauza nu cunoaste necesarul real de fonduri acoperitoare.
''Media lunara a consumului de compensate si gratuite in Bucuresti este de aproximativ 228 de miliarde de lei'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB).
Aceleasi surse au precizat ca CASMB a primit acordul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) de a debloca 10 la suta din suma acordata CASMB pe acest an pentru compensate si gratuite: ''Este vorba de un fond special care se deblocheaza doar in cazuri speciale. Am primit acceptul CNAS.
Acest 10 la suta reprezinta circa 145 de miliarde de lei. In Bucuresti, din cele 560 de farmacii, un numar de 120 au consumat deja valorile din contract pe anul 2005. Cele 145 de miliarde de lei le vom imparti celor 120 de farmacii, insa acestora le vor ajunge banii cel mult trei zile pentru a elibera compensate si gratuite.
Este o solutie temporara si ne gandim ca si celelalte farmacii care nu au depasit deocamdata plafonul pe intreg anul in cateva luni il vor epuiza''.
Pe de alta parte, surse din cadrul Prefecturii Bucuresti ne-au spus ca astazi reprezentantii farmaciilor din Capitala se vor intalni cu cei ai prefecturii.
In teritoriu situatia este la fel de grava. Si aici farmacistii si casele judetene de asigurari de sanatate cauta solutii pentru deblocarea crizei medicamentelor compensate si gratuite.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.