In contextul dezacordului privind reforma Pactului de Stabilitate, Jean-Claude Juncker, prim-ministrul Luxemburgului si presedintele Uniunii Europene, a afirmat ca nu exclude varianta mentinerii actualelor prevederi ale Pactului si renuntarea la mult

In contextul dezacordului privind reforma Pactului de Stabilitate, Jean-Claude Juncker, prim-ministrul Luxemburgului si presedintele Uniunii Europene, a afirmat ca nu exclude varianta mentinerii actualelor prevederi ale Pactului si renuntarea la mult discutata reforma a normelor de utilizare a monedei unice europene, relateaza EUobserver.
"Incep sa ma gandesc serios la varianta de a nu mai modifica deloc Pactul", a afirmat Juncker intr-un discurs rostit dupa sesiunea de dezbateri cu ceilalti ministri de Finante europeni. "Nu excludem scenariul de a lasa Pactul asa cum este. Aceasta este, in prezent, o posibilitate reala", a mai spus oficialul european.

Functionalitatea Pactului, aspectul-cheie

"Nu vad cum am putea convinge statele din afara zonei euro", a mai spus Junker, desi a ramas "optimist" in privinta incheierii unui acord la nivelul celor 12 tari din regiunea euro. Pentru ca reforma sa fie promulgata, este nevoie de acordul tuturor celor 25 de tari ale Uniunii Europene.
"Sunt departe de a fi sigur ca va fi posibil sa ajungem la o solutie satisfacatoare", a afirmat, la randul sau, Joaquin Almunia, comisarul european al Afacerilor economice si monetare. "Ar fi o greseala sa inlocuim un Pact care functioneaza prost cu un si mai prost set de reguli", a adaugat comisarul european.
La acest capitol, Juncker a mai afirmat ca nu este dispus sa schimbe Pactul intr-un sistem si mai prost pentru euro. "Pactul nu functioneaza foarte bine... dar nu voi subscrie unei solutii care va duce la un Pact la fel de nefunctional pe viitor", a explicat ministrul luxemburghez.
Singurul punct delicat al disputei privind Pactul de Stabilitate este lista de factor care ar trebui luata in calcul la elaborarea deciziei privind sanctionarea unei tari membre UE pentru consemnarea unui deficit care depaseste limita maxima admisa de trei procente din PIB.
"Daca Guvernele nationale continua sa creada ca Europa este doar o arena unde sa-si afirme numai agendele nationale prin solicitarea unei flexibilitati nedorite, nu ma voi lasa folosit pentru promovarea acestor opinii si ambitii", a afirmat Juncker intr-un atac ferm la adresa Germaniei, unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai reformei Pactului si flexibilizarii prevederilor acestuia.
Cu toate acestea, oficialul luxemburghez a precizat ca "aceasta nu este o problema strict a Germaniei".

Vechea Europa versus Noua Europa

Raspunzand la intrebarile care i s-au adresat, Juncker a sugerat ca exista o "falie" intre "noile" si "vechile" state membre, cele dintai fiind reticente la modificarea intr-o prea mare masura a Pactului. "Multe din noile state membre vor sa evite absolut fiecare modificare a Pactului ce ar putea slabi credibilitatea si stabilitatea monedei unice", a explicat presedintele Uniunii Europene.
"Si-au exprimat opinia cu o vehementa care m-a uimit", a continuat acesta. De partea cealalta, a precizat Juncker, se situeaza tarile "care vor sa obtina un grad cat mai mare de flexibilitate posibil".
Dupa esecul consemnat in cadrul reuniunii de zilele trecute, s-a stabilit organizarea unei alte intalniri, la 20 martie, cu numai doua zile inainte ca liderii UE sa preia dosarul. Atmosfera este, insa, mai pesimista ca oricand, avand in vedere ca Pactul a fost pur si simplu "desfiintat" de Franta si Germania, in noiembrie 2003.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.