PNTCD si Actiunea Populara (AP) contesta, in comunicate de presa difuzate ieri, decizia Guvernului de a modifica Legea alegerilor locale, in sensul excluderii reprezentantilor partidelor neparlamentare din birourile electorale. Actul normativ la care
PNTCD si Actiunea Populara (AP) contesta, in comunicate de presa difuzate ieri, decizia Guvernului de a modifica Legea alegerilor locale, in sensul excluderii reprezentantilor partidelor neparlamentare din birourile electorale. Actul normativ la care se refera reprezentantii celor doua partide este Ordonanta de Urgenta 24 februarie 2005, privind modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, acuza Executivul ca incalca principiile democratice, chiar inaintea semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE. "PNTCD contesta legalitatea acestui act normativ, care va avea consecinte imediate asupra alegerilor pentru Primaria Capitalei. Prin excluderea reprezentantilor partidelor neparlamentare din birourile electorale devine imposibila prezenta delegatilor nostri in sectiile de votare", sustine Ciuhandu. La randul sau, secretarul general al AP, Marius Vladu, considera ca OU 8/2005 este "profund antidemocratica". "Constatam cu stupoare ca actuala Coalitie de guvernare si-a inceput mandatul cu masuri menite sa-i asigure perpetuarea la putere. Prin actul normativ respectiv Guvernul PNL-PD-UDMR-PUR incearca sa elimine din competitia electorala candidatii partidelor nou-infiintate si ai partidelor extraparlamentare", sustine Vladu. Reprezentantii AP considera ca prin aceasta modificare, ministrii Aliantei PNL-PD promoveaza "o discriminare fatisa, pe care nici macar partidul-stat PSD nu a indraznit sa o propuna". Potrivit OU 8/2005, "Birourile electorale de circumscriptie se completeaza cu reprezentanti propusi de organizatiile judetene, respectiv de organizatia Municipiului Bucuresti ale partidelor politice parlamentare care depun candidat la functia de primar, respectiv de primar general". Prevederi asemanatoare exista si in cazul Birourilor electorale ale sectiilor de votare.
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, sustine ca noile modificari aduse Legii alegerilor locale sunt, de fapt, un castig pentru partidele politice. "In vechea lege, birourile electorale pentru alegeri partiale erau constituite numai din judecatori. Acum am introdus si prezenta reprezentantilor partidelor parlamentare. Eu cred ca este un pas inainte", a precizat Olteanu, adaugand ca in cazul acestui tip de alegeri "nu se poate aplica criteriul obisnuit". Ministrul ne-a declarat ca Guvernul va lua in discutie, cat de curand, normele privind organizarea si desfasurarea alegerilor, exprimandu-si convingerea ca viitoarele reglementari vor multumi pe toata lumea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.