De ce trebuie pastrata denumirea de PNTCD? Dupa atatia ani de esec, n-ar fi benefica schimbarea denumirii partidului?
Denumirea de PNTCD reprezinta singurul reper pe scena politica romaneasca astazi, in 2005, care mai aminteste ca tara asta a f
De ce trebuie pastrata denumirea de PNTCD? Dupa atatia ani de esec, n-ar fi benefica schimbarea denumirii partidului?
Denumirea de PNTCD reprezinta singurul reper pe scena politica romaneasca astazi, in 2005, care mai aminteste ca tara asta a fost 50 de ani sub comunism. Este un nume care echivaleaza cu rezistenta anticomunista. Eu nu privesc PNTCD, ca denumire, din punct de vedere semantic. Titulatura de PNTCD nu trebuie schimbata, ea presupune o traditie si o opozitie in fata comunismului. Pentru mine denumirea de PNTCD este esentiala si, in acest caz, ma refer la incarcatura ei simbolica.
Abandonul anticomunismului
Ce ii reprosati actualului presedinte al PNTCD? Ce-ar fi trebuit sa faca si nu a facut?
Gheorghe Ciuhandu ar fi trebuit sa duca partidul in Parlament si ar fi putut sa faca acest lucru daca nu ar fi abandonat linia traditionala de lupta impotriva comunismului. Eu nu am auzit in toata campania electorala sa se vorbeasca deschis despre fostii comunisti care au devenit capitalisti. Nu am auzit niciodata sa spuna ca se revendica de la proiectul traditional al PNTCD. Trebuie sa intelegem ca nu ajunge sa spui ca esti urmasul lui Coposu sau ca esti presedintele PNTCD. Nu ajunge sa spui ca esti partid de dreapta, trebuie sa si spui ce vrea acest partid de dreapta. Pentru a respecta traditia nu ajunge doar sa vorbesti despre o Lege a lustratiei. Dupa 15 ani in care dosarele Securitatii au fost spalate, la fel ca banii negri, iti dai seama ca acolo nu mai apar ofiterii activi si nu mai apar nici cei care sunt inca in functiune. Eu gasesc un abandon in actiunea politica a actualei conduceri a PNTCD, deoarece nu este totuna sa fii primarul Timisoarei, un bun gospodar, nimeni nu poate pune la indoiala acest lucru, cu a fi un om politic care trebuie sa duca inainte aceasta uriasa povara de a fi presedinte al PNTCD.
Puteti sa nominalizati pe cineva?
Pot sa-ti nominalizez niste taranisti autentici, dar care au fost trimisi acasa. Stiti ca pe mine m-au exclus din partid. M-am dus din nou si m-am inscris in partid. Nu m-am inscris in alt partid asa cum cred, sau au crezut ei ca daca am alte discutii politice cu cei din zona, cu Constantinescu sau cu altii. Am discutat tot in acest sens. Ca toata lumea sa vina acasa. Eu n-am crezut ca un partid poate sa fie construit prin respingerea oamenilor.
Schimbarea actualei conduceri
Va referiti doar la persoana domnului Ciuhandu sau la toata conducerea actuala. Aici ma refer la Serban Bubenek, la Andrei Dimitriu. Trebuie sa fie schimbata in totalitate aceasta conducere?
Da, fara indoiala, trebuie o alta conducere. Oricat ne-am ascunde in Romania, un partid este dupa chipul si asemanarea liderului. Toata lumea cand face trimitere la un partid trimite la liderul lui. Pasul al doilea este echipa de langa lider pentru ca sigur, liderul trebuie sa fie sfatuit, ajutat, sprijinit. Foarte multi din jurul lui Ciuhandu sunt cei care au pledat pentru abandonarea liniei traditionale a PNTCD inca de la Congresul din 2001. Au pledat la scena deschisa pentru abandonarea liniei traditionale. Si eu am fost vicepresedinte al partidului 10 luni de zile si am fost incarcat de responsabilitate. Eu mi-am dat demisia a doua zi dupa pierderea alegerilor.
De aici si ideea de a vota oamenii si nu proiectele
Acesta este un alt lucru cu care ne confruntam in Romania. Vina este tot a fostilor comunisti care au reusit sa manipuleze. Iliescu vezi, este la putere, este in opozitie este vesnic. Lui orice i se poate reprosa: ca a venit cu afisele, ca n-a venit cu afisele, ca a facut trafic de motorina cu sarbii, cu Costea. Nu se discuta proiectele politice pentru Romania. Este o mare problema, nu se discuta. Pentru ca in momentul in care intri sa discuti proiectul politic pentru statul roman si pentru societatea romaneasca ajungi la legitimitatea institutiilor. Stii cand m-a socat chestia asta? Cand mi-am dat seama ca nu mai exista nimeni in politica romaneasca impotriva fostilor comunisti? In momentul in care a venit apelul sa votam Constitutia. Ne rugau cu totii sa votam Constitutia, de la Iliescu, la Nastase, Constantinescu, Ciorbea, Basescu, toti. Am spus ca acesta este numitorul lor comun. Toti se adapa din aceeasi cultura politica, ei nu pot sa-ti propuna alt proiect. Aceasta este societatea lor romaneasca. I-am spus lui Ciorbea: "Draga, in 1991, Coposu ne-a invatat pe toti sa fim impotriva Constitutiei". Constitutia din '91 era radical diferita de cea din '65, dadea niste drepturi. Si totusi, Coposu, care era un presedinte din afara sistemului, a spus: "Nu baieti, noi nu suntem pentru acest proiect politic. Asta e proiectul nostru politic". Si a pus pe masa Constitutia PNTCD.
Fiii fostilor securisti la poarta PNTCD
Credeti ca schimbarea denumirii partidului trebuia precedata de o dezbatere?
Fara indoiala, pentru ca nu e vorba de o simpla schimbare, e vorba a inlatura un simbol de pe scena politica romaneasca. Si asta cere o dezbatere profunda, si nu o dezbatere de trei minute. Aceasta dezbatere ar fi trebuit sa cuprinda si segmente din societatea civila. Sa nu punem in seama unui nume esecul. Esecul trebuie pus in noi, cei care am fost acolo si n-am fost in stare sa facem nimic. Numele este un bun national, a intrat in patrimoniul istoric.
Care este scopul manifestului?
Toate tezele care vin sa sublinieze necesitatea pastrarii simbolului si a liniei de actiune politica, si a pastrarii traditiilor sunt dezvoltate in acest manifest. Noi credem ca foarte multi colegi nu cunosc aceste lucruri. In jurul acestui manifest vrem sa coagulam pe toti cei care impartasesc din spiritul PNTCD.
Spuneti ca URR nu este o solutie viabila...
Aceasta actiune despre rolul PNTCD, despre actiunea politica. Nu vreau sa vorbesc despre URR, despre fii foarte destepti, care multi dintre ei au crescut pe la noi pe la partid, printre ei se afla si fiii fostilor securisti. Dintr-o data se altereaza spiritul. Nu pot ca in partidul meu sa apara si tortionari, si oameni care au fost intemnitati de catre acestia. Dintr-o data nu mai stim care e alb si care e negru. Impartasesc ei spiritul PNTCD? Stiu ei ce inseamna PNTCD? Nu i-am auzit in nici o dezbatere sa spuna acest lucru. Vor ei sa urmeze linia noastra de rezistenta anticomunista? E primul lucru care ar trebui intrebat. Ei vor sa schimbam numele, exact lovitura in moalele capului. Adica vad ca pe un varf de lance ca ultimul simbol sa dispara.
Taranistii sa vina acasa
Care ar fi solutia revigorarii PNTCD?
Toata lumea acasa, toti taranistii care se simt ca apartin acestui spirit sa vina acasa. Acasa inseamna la PNTCD. O dezbatere ampla impreuna si cu societatea civila asupra modului in care trebuie sa ne reasezam cu toate fortele intr-o lupta politica. Noi trebuie sa ne facem cunoscut proiectul nostru politic, nu sa-l ascundem sub masa. Imi doresc ca PNTCD sa ajunga la putere si sa schimbe Constitutia. Vreau ca Romania sa-si reinnoade acel traiect de la care a fost abatuta in 1947 asa cum stie ea. Eu vreau sa intru in Europa in straiele mele traditionale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.