Presedintele PNTCD Gheorghe Ciuhandu sustine ca fuziunea partidului sau cu URR este un pas in refacerea unitatii crestin-democratiei. El arata intr-un interviu acordat ziarului nostru ca noua formatiune politica nu renunta la traditia PNTCD. Prezenta
Presedintele PNTCD Gheorghe Ciuhandu sustine ca fuziunea partidului sau cu URR este un pas in refacerea unitatii crestin-democratiei. El arata intr-un interviu acordat ziarului nostru ca noua formatiune politica nu renunta la traditia PNTCD. Prezentam interviul amintit.
Azi are loc Congresul de fuziune intre PNTCD si URR care va duce la constituirea unui partid nou: PPCD. Schimbarea denumirii partidului va relansa aceasta formatiune? Daca da, de ce.
Nu cred ca ar trebui sa privim lucrurile doar din acest punct de vedere. Schimbarea denumirii este un singur aspect din multele care am convingerea ca vor duce la relansarea crestin-democratiei pe scena politica romaneasca. Dupa aprobarea de catre Congres a proiectului politic pe care l-am propus, PPCD (PNTCD) va fi un partid care va impleti traditia cu tineretea si pragmatismul, o forta capabila sa adunein jurul ei pe toti cei care cred ca in Romania, politica trebuie sa fie construita pe principiile moralitatii.
Cum comentati "Manifestul Crestin Democrat", semnat de Ioan Muresan si Ion Varlam?
Daca veti citi documentele prezentate la Congres, veti vedea ca PPCD (PNTCD) nu renunta la traditia PNTCD. Noi suntem mandri de actiunea politica a ilustrilor nostri inaintasi, Iuliu Maniu, Ion Mihalache si Corneliu Coposu. Cat priveste lupta impotriva comunismului, nici la aceasta nu renuntam. Dorim condamnarea oficiala a epocii comuniste, prin declararea caracterului criminal al regimului care a mentinut mai bine de o jumatate de secol populatia Romaniei intr-un lagar de munca, exterminare si alienare; semnalarea vinovatiei celor care au contribuit la instalarea si mentinerea acestui regim; condamnarea responsabililor de deturnarea Revolutiei din decembrie 1989; condamnarea vinovatilor de crime impotriva poporului dupa decembrie 1989 (12 ianuarie, 24-28 ianuarie, 12-19 februarie, 13-15 iunie 1990 ar fi doar cateva exemple); tragerea la raspundere a responsabililor pentru distrugerea economiei nationale, pauperizarea populatiei, intoxicarea informationala prin propaganda si manipulare, alungarea in exil a unui mare numar de romani, pusi in imposibilitatea de a trai demn in tara lor. Militam pentru aplicarea Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, care este actual si a fost validat si de o rezolutie a Partidului Popular European din februarie 2004.
In "Manifest" se mentioneaza ca nu sunteti un lider potrivit pentru PNTCD si se pledeaza pentru schimbarea conducerii partidului. Cum comentati acest aspect?
Nu am ce sa comentez vizavi de acest document. Pot sa spun doar atat: Congresul PNTCD decide cine este presedintele partidului si ce se va intampla cu numele acestuia. Este normal ca o astfel de propunere sa nu fie impartasita de toata lumea - doar este democratie. Eu cred ca trebuie sa iesim din imobilismul care a caracterizat miscarea crestin democrata si populara in ultimii ani, iar unificarea crestin democrata, sub forma proiectului propus de Manifestul Popular, ar fi un prim pas in acest sens. Faptul ca unii contesta acest proiect, ii priveste.
Manifestul critica fuziunea cu URR pe motiv ca este un partid insignifiant sI "comunisto-securist", format din urmasi ai comunistilor. Cum comentati acest aspect?
In primul rand, nu cred ca trebuie sa ne uitam la URR ca la un partid insignifiant. Sa nu uitam ca nici noi nu avem 30% din optiunile electoratului in momentul de fata! Daca privim lucrurile prin prisma voturilor obtinute, URR este un partid cu care merita sa facem o fuziune. Acuzatiile de partid "securisto-comunist" trebuie dovedite. URR a acceptat programul politic si statutul partidului, punctele care condamna fostii activisti comunisti si ofiteri de Securitate, deci nu am ce sa le reprosez din acest punct de vedere.
Refacerea unitatii
In urma fuziunii cu URR, cu ce formatiuni veti mai negocia pentru formarea unui unic pol popular crestin-democrat in Romania? Considerati Actiunea Populara un viitor partener pentru un astfel de proiect?
Principala preocupare a PPCD (PNTCD) o reprezinta refacerea unitatii crestin-democratiei, in sensul fuziunii tuturor partidelor politice de sorginte crestin-democrata si populara sub identitatea, denumirea si sigla PPCD (PNTCD). Toti cei care au astfel de convingeri pot sa vina alaturi de noi, inclusiv Actiunea Populara. Momentan, insa, anumite persoane din conducerea AP nu doresc aceasta unificare - ar prefera un fel de asociere de personaje, in detrimentul construirii unui partid puternic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.