Primul studiu asupra creierului "hobbitului" (Homo Floresiensis) - cea mai recenta si bulversanta descoperire antropologica - aduce dovezi pentru ipotezele unei gandiri avansate. Cercetarea a fost publicata pe data de 3 martie in Science Express, ver

Primul studiu asupra creierului "hobbitului" (Homo Floresiensis) - cea mai recenta si bulversanta descoperire antropologica - aduce dovezi pentru ipotezele unei gandiri avansate. Cercetarea a fost publicata pe data de 3 martie in Science Express, versiunea on-line a "Journal Science", fiind luata in discutie in aceeasi zi pe canalul National Geographic.
Cercetatorii au descoperit, anul trecut, ramasite de natura umana care au dat peste cap teoriile despre evolutia omenirii. Ei au gasit oasele unei creaturi de un metru inaltime, gen hobbit, care a trait acum 18.000 de ani pe o insula tropicala.
Specialista americana in antropologie Dean Falk a fost cea care a creat primul model virtual tridimensional al creierului micutului humanoid, descoperit in Insula Flores din Indonezia.
Pornind de la caracteristicile anatomice ale suprafetei creierului acestei specii umane, studiul aduce dovezi referitoare la probabilitatea ca acesta sa fi fost dotat cu un proces cognitiv avansat care ii permitea luarea initiativei si planificarea.
Pentru cei interesati de acest subiect, canalul National Geographic prezinta un documentar captivant: "De la creaturi uriase la stramosi de tip <>", din seria "Supravietuitori de Top: Misterul oamenilor".
Documentarul va fi prezentat in premiera in data de 20 martie 2005, la ora 21.00. Materialul va fi reluat pe parcursul lunii martie astfel: 21 martie, ora 22.00 si ora 1.00; 26 martie, ora 13.00 si 27 martie, ora 19.00.

Hobbitul nu este o noua specie umana

Un profesor universitar australian a contestat, ieri, ipoteza conform careia scheletul partial al unui umanoid de talie foarte mica, descoperit in Indonezia, reprezinta o noua specie umana, anunta Le Monde. Profesorul Maciej Henneberg, seful Departamentului de anatomie de la Universitatea din Adelaida, a declarat ca osemintele sunt cele ale unui om normal afectat de o maladie virala, microcefalie. Henneberg a petrecut mai multe zile in Jakarta, unde a participat la examenul osemintelor lui Homo Floresiensis.
"Am avut destul timp sa analizez oasele scheletului. Sunt cele ale unei fiinte care a avut probleme in crestere", a declarat cercetatorul. Intr-un studiu publicat, joi, in editia electronica a revistei americane Science, o echipa de cercetatori a ajuns la concluzia ca este vorba, probabil, de o noua specie umana, dupa ce s-a analizat craniul Hobbitului in comparatie cu cel al omului modern, al stramosului omului si al primatelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.