Termenul Feng Shui era cunoscut, in trecut, sub numele de "Kun Yu", in traducere "a trai in armonie
cu natura". Feng Shui reprezinta stiinta de a canaliza fortele naturii pentru a promova prosperitatea, echilibrul, vitalitatea si schimbarile

Termenul Feng Shui era cunoscut, in trecut, sub numele de "Kun Yu", in traducere "a trai in armonie
cu natura". Feng Shui reprezinta stiinta de a canaliza fortele naturii pentru a promova prosperitatea, echilibrul, vitalitatea si schimbarile constructive din viata noastra. Sistemul Feng Shui Clasic, spre deosebire deNew Age Feng Shui, lucreaza cu fluxurile de energie din mediul inconjurator individualizat pentru fiecare persoana. Fiecare formula si punerea ei in practica este executata cu grija si dupa multe calcule.
Pentru o analiza Feng Shui trebuie luate in calcul patru aspecte: timpul, mediul inconjurator, cladirea si rezidentii. Energia pozitiva se poate dirija prin mai multe metode care includ: amplasarea de cristale fatetate, oglinzi, clopotei de vant, reamenajarea mobilierului si utilizarea culorilor in amenajare.
Astfel, utilizand metode simple, se poate spori fluxul de chi pozitiv si poate fi eliminat cel negativ.

Cele cinci elemente

Potrivit filosofiei Feng Shui, este nevoie de armonizarea a cinci elemente pentru echilibrarea chi-ului pozitiv cu chi-ul negativ. Acestea sunt: focul, pamantul, metalul, apa si lemnul. Impreuna, cele cinci elemente simbolizeaza intregul, unitatea, creand confort si armonie. In functie de relatiile de compatibilitate si incompatibilitate, alaturi de fiecare element trebuie asezat doar elementul care il amplifica, nu si cel care il distruge.
Focul, de exemplu, trebuie sa fie prezent in orice spatiu. Este simbolul pasiunii si al actiunii, al miscarii rapide, al activitatii. El reprezinta cea mai mare concentratie de energie yang si este reprezentat de lumanari, lampi, sobe etc.
Poate fi inlocuit cu obiecte de culoare rosie, roz, purpurie sau portocalie; forme triunghiulare sau piramidale; matase, materiale sintetice, desene cu geometrie abstracta sau imagini cu animale.
Prea mult foc creeaza nerabdare si stres, in timp ce prea putin induce pasivitate si lene. Pamantul este simbolul stabilitatii, al sigurantei si al increderii. Este reprezentat de roci, cristale, argila, obiecte de ceramica sau de teracota sau copacei Feng Shui. Daca lipseste, poate fi inlocuit cu obiecte de culoare maro, galben sau portocaliu; forme patrate sau cubice; pietre, ceramica, lut, cristale, nisip, imagini cu munti sau deserturi.
Prea mult pamant creeaza depresie, greutate sau blocaje. Metalul este simbolul flexibilitatii, al concentrarii. Trebuie sa fie prezent sub forma de obiecte metalice (argint, cupru, aur, bronz, statuete de metal, sfesnice de argint, clopotei metalici etc).
Poate fi inlocuit cu obiecte de culoare argintie, aurie, cenusie sau alba; forme rotunde, ovale, sferice, buline, cercuri sau semicercuri; bijuterii din aur, argint, bronz, cupru, alama, arama sau fier forjat. Prea mult metal creeaza spirit critic exagerat.
Apa este cel mai important element pentru realizarea unei armonii perfecte a mediului. O mica fantana improvizata, un acvariu cu pesti sunt doar cateva detalii pentru a aduce elementul apa in locuinta. Elementul apa poate fi inlocuit cu culoarea albastra sau neagra; obiecte ondulate; imagini acvatice (fotografii sau tablouri), acvarii, fantani, oglinzi sau sticla.
Prea multa apa creeaza nehotarare si ezitare. Lemnul trebuie sa fie prezent in orice spatiu, fiind simbolul cresterii si al progresului. Atentie, insa! El trebuie sa fie prezent in forma sa vie: plante si flori, mici copacei de apartament sau clopotei din bambus. Daca nu puteti avea asa ceva, inlocuiti elementul lemn cu obiecte de culoare verde sau bleu deschis; obiecte inalte si suple, dungi dispuse pe verticala si coloane; peisaje naturale, imagini cu copaci si paduri, imagini cu flori si frunze, arbusti, copacei si plante inalte. Prea mult lemn creeaza agresivitate si nerabdare. Prea putin lemn creeaza neputinta si neajutorare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.