Arestari spectaculoase in cel mai mare dosar de evaziune fiscala
de pana acum. Omul de afaceri Corneliu Iacobov si fostul director general al rafinariei din Onesti, Toader Gaurean, au fost incatusati pentru 25 de zile, in noaptea de 3/4 marti

Arestari spectaculoase in cel mai mare dosar de evaziune fiscala
de pana acum. Omul de afaceri Corneliu Iacobov si fostul director general al rafinariei din Onesti, Toader Gaurean, au fost incatusati pentru 25 de zile, in noaptea de 3/4 martie a.c. Dupa o audiere - maraton in care procurorii au confruntat mai multe persoane pentru a stabili in ce masura au colaborat la comiterea infractiunilor de spalare de bani si delapidare, Tribunalul Bucuresti a decis incarcerarea celor doi. Joi noaptea, la iesirea din Parchet, Iacobov le-a aratat ziaristilor catusele si a strigat: "Asta e de la Basescu. Ce a dat, aia va primi!".
Judecatorii au decis, in noaptea de joi spre vineri, arestarea omului de afaceri Corneliu Iacobov si a fostului director general al rafinariei Rafo Onesti, Toader Gaurean. Tribunalul Bucuresti a hotarat emiterea mandatelor de arestare preventiva, pentru 25 de zile, pe numele celor doi, dupa ce fusesera audiati toata ziua la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
La iesirea din sediul Parchetului, Iacobov, pazit de politisti, si-a ridicat mainile incatusate si a strigat: "Asta e de la Basescu. Ce a dat, aia va primi!". Sosit la audieri cu o intarziere de doua zile, la cererea anchetatorilor care aveau date noi in dosarul Rafo, Iacobov a fost retinut, joi seara, pentru 24 de ore.
Aceeasi masura a fost luata de procurorii instantei supreme si in cazul fostului director general, Toader Gaurean. Ordonantele de retinere au fost emise de procurori dupa confruntari care au durat mai multe ore, cu privire la cel mai mare dosar de evaziune fiscala instrumentat pana acum de magistrati.
Corneliu Iacobov si Teodor Gaurean sunt acuzati ca ar fi prejudiciat Rafo Onesti cu aproape 700 de miliarde de lei, dupa ce acestia au incheiat cu SC Metal Euroest SRL, din Campina, un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un pachet de actiuni la o societate din Slatina.

Paguba de 500 miliarde de lei

Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), din probele adunate de procurori impotriva celor doi s-a stabilit ca acestia "au negociat si incheiat doua contracte cu firma amintita. Ca urmare, pachetul de actiuni detinut de Rafo Onesti la SC Electrocarbon SA Slatina, precum si creantele de 224 miliarde lei existente intre aceleasi societati comerciale, au trecut nelegal in proprietatea firmei campinene".
Anchetatorii sustin ca prin aceste doua contracte, firmei Rafo Onesti i-a fost cauzat un prejudiciu de 500 de miliarde de lei "rezultat din diferenta de pret pe actiunile vandute", respectiv 184 de miliarde lei "rezultat din diferenta de valoare nominala a creantei si pretul de cesiune".
"Dupa mai multe cercetari si investigatii desfasurate in dosarul 171/P/2004 de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, impreuna cu politisti judiciaristi si specialisti delegati de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si ANAF, prin ordonantele din 03.03.2005, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Corneliu Iacobov si Teodor Gaurean, pentru comiterea infractiunilor de delapidare in forma calificata si spalare de bani", precizeaza comunicatul PICCJ.

Acuzatii, fata in fata

Procurorii care instrumenteaza dosarul Rafo au inceput, joi, confruntarile, primele persoane puse fata in fata fiind Corneliu Iacobov si fostul director general al rafinariei, Toader Gaurean.
Tot joi, procurorii instantei supreme i-au confruntat pe cei doi cu un fost lider sindical de la rafinarie, anchetatorii incercand sa afle mai multe despre o serie de contracte incheiate intre societatea din Onesti si mai multe firme. PICCJ cerceteaza mai multe persoane in dosarul deschis in luna mai 2003 pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Toate persoanele cercetate in cazul Rafo, printre care oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov, au fost date in consemn la frontiera.
Procurorii PICCJ au dispus, prin ordonanta, punerea sub sechestru a bunurilor mobile si imobile, in valoare de peste o mie miliarde de lei a tuturor celor care sunt anchetati in acest caz. Alte trei persoane sunt arestate preventiv, din 14 februarie a.c., in dosarul Rafo. Este vorba despre fratii Octavian si Alexandru Iancu, actionari la VGB, care sunt urmariti penal pentru evaziune fiscala, delapidare, abuz in serviciu, precum si Constantin Margarit, fost administrator al VGB Oil si asociat la VGB Impex.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.