La vecinatatea cu bazele militare americane, Rusia reactioneaza nervos, remarca Noviie Izvestia, informeaza Rusia la Zi. "Incercam sa ne trasferam bazele unitatilor noastre in alte zone ale Europei, mai aproape de raioanele care se pot afla sub ameni
La vecinatatea cu bazele militare americane, Rusia reactioneaza nervos, remarca Noviie Izvestia, informeaza Rusia la Zi. "Incercam sa ne trasferam bazele unitatilor noastre in alte zone ale Europei, mai aproape de raioanele care se pot afla sub amenintare", a declarat adjunctul secretarului de stat pentru Europa si Eurasia, Robert Bradtke. Potrivit spuselor sale, noile baze nu vor fi create dupa tipul celor germane, "pentru ca nu mai avem nevoie de obiective permanente, cu efectiv numeros si infrastructura grandioasa". SUA vor sa dispuna in Europa de o astfel de structura a fortelor sale militare, care sa fie usoara, mobila si potential amplasata aproape de zonele de unde ar putea veni amenintari".
Intr-un fel, planul american e logic si, fireste, corect, apreciaza Novie Izvestia. Din Europa spre Orientul Mijlociu, avioanele survoleaza teritoriile Bulgariei si Romaniei, tari care reprezinta o zona de stationare avansata. De aici si Irakul este mai aproape decat din Germania. Tot aproape este insa si Transnistria, unde pozitiile SUA si Rusiei difera. In plus, este o zona de interese directe ale Moscovei. Nu departe se afla Georgia, unde situtia nu este deloc simpla. in ultimul timp, Washingtonul incearca tot mai insistent sa obtina retragerea trupelor rusesti de acolo. SUA cauta tot felul de argumente pentru a se apropia la maximum de granitele CSI si de a slabi puterea de influenta a Rusiei, concluzioneaza Novie Izvestia.
"SUA au pus ochii pe Caucaz", scrie la randul ei Rossiiskaia Gazeta. "Comandantul suprem al fortelor NATO in Europa, generalul american James Jones, a declarat ca, in plan strategic, conducerea militara suprema a Statelor Unite considera Caucazul drept una dintre cele mai importante zone ale lumii". Generalul Jones, noteaza RG, a mai indicat una dintre prioritatile Washingtonului in aceasta regiune. "Petrolul caspic ce traverseaza Caucazul va reprezenta, in urmatorii cinci ani, pana la 25 la suta din cresterea mondiala a productiei de petrol. Intreprinderile de aici ar putea asigura o diversificare a surselor de energie in Europa". Caucazul, a spus comandantul suprem, constituie, de asemenea, "un punct geografic cheie in procesul de raspandire a democratiei si a economiei de piata in tarile Asiei Centrale si de Sud-Vest". (Rusia la Zi)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.