Razboiul "Atomic" pare sa nu se mai termine. Cu toate ca, la inceputul lunii februarie, Tribunalul Bucuresti a emis o ordonanta prin care interzice SC Noll Media sa mai difuzeze videoclipuri muzicale, postul TV continua sa le transmita prin UPC. Totu

Razboiul "Atomic" pare sa nu se mai termine. Cu toate ca, la inceputul lunii februarie, Tribunalul Bucuresti a emis o ordonanta prin care interzice SC Noll Media sa mai difuzeze videoclipuri muzicale, postul TV continua sa le transmita prin UPC. Totul a inceput anul trecut, cand fostii proprietari ai marcii (Dacia RTV Bucuresti) au decis sa continue emisia postului muzical sub un alt nume - TV K-lumea (transmis prin Astral si RCS), iar Nicolae Serbu a lansat un alt post muzical sub brandul Atomic TV, acuzat, ulterior, de catre Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) ca transmite videoclipuri fara sa aiba acordul caselor de discuri. In legatura cu legalitatea transmisiei videoclipurilor, directorul Directiei de Organisme de Gestiune Colectiva, Registre Nationale si Relatii Publice din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), Laurentiu Oprea, a declarat pentru "Curierul national" ca "Atomic TV Romania nu are cum sa functioneaze legal, pentru ca nu are contracte pentru plata remuneratiei stabilite conform Legii 285/2004".
Scandalul Atomic TV Romania - TV K-lumea pare sa nu se stinga. Cu toate ca, la data de 2 februarie a.c., Tribunalul Bucuresti a emis o ordonanta prin care "SC Noll Media SRL (societatea care administreaza Atomic TV - n.n.) nu va mai avea dreptul sa difuzeze videoclipuri muzicale (...) pentru ca toate videoclipurile au fost difuzate pana la aceasta data fara sa fie autorizate de producatorii titulari de drepturi si fara sa existe vreun contract semnat cu casele de discuri", postul de televiziune continua sa emita ilegal videoclipurile.
In replica, potrivit unui comunicat remis presei, Atomic TV (al carui presedinte este Nicolae Serbu) pretinde ca "functioneaza legal, avand licente de utilizare a repertoriilor din partea tuturor organismelor de gestiune colectiva a drepturilor conexe de autor".
Incercand sa ne lamurim asupra acestor aspecte, l-am contactat telefonic pe Laurentiu Oprea, directorul Directiei de Organisme de Gestiune Colectiva, Registre Nationale si Relatii Publice din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA).
Acesta ne-a declarat ca, in urma notificarii nr. 23 din 5 ianuarie 2005 a Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR), potrivit careia Atomic TV "nu achita remuneratia compensatorie utilizarii fonogramelor", a somat, in scris, postul de televiziune, dar nu a primit "nici acum un raspuns din partea lor".
La aceeasi data, UPFR a trimis o a doua nota, nr. 24, in care sesizeaza ORDA ca postul Atomic TV "transmite fara autorizatie inregistrarile audiovizuale ale membrilor UPFR si, desigur, nu achita remuneratia compensatorie acestei utilizari catre titularii de drepturi, dreptul de a autoriza radiodifuzarea propriilor inregistrari audiovizuale fiind un drept exclusiv al producatorului acestora". Totodata, semnatarul sesizarii, presedintele UPFR Ovidiu Stroescu, solicita ORDA sa constate "incalcarea acestui drept al producatorilor de inregistrari audiovizuale" si sa ia "masurile care se impun in conformitate cu legislatia in vigoare", intrucat considera ca "fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de art. 140 alin. 1 lit. e din Legea nr. 285/2004". Referitor la aceasta, directorul Laurentiu Oprea a precizat ca solicitarea presedintelui Ovidiu Stroescu "face obiectul unei investigatii a Directiei de Control a ORDA". "Legea dreptului de autor, modificata anul trecut, acorda artistilor, interpretilor, autorilor etc. un drept la remuneratie echitabila si unica. Aceasta remuneratie a inceput sa se renegocieze, incepand cu luna februarie a acestui an, direct cu organismele de gestiune colectiva.
In urma acestor renegocieri, Atomic TV ar trebui sa aiba un contract cu producatorii de videoclipuri, dar care nu poate avea ca obiect plata acestei remuneratii pentru ca producatorul are dreptul, conform legii, doar la o parte din acesti bani. Plata remuneratiei de catre televiziuni
se face trimestrial, potrivit HG 143/2004, in urma negocierii cu Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) si cu producatorii de fonograme. Deocamdata se verifica daca Atomic TV are astfel de contracte.
Daca se va dovedi ca acuzatiile aduse de presedintele UPFR sunt adevarate, Atomic TV va fi sanctionat, initial, cu un avertisment. Daca va continua sa emita ilegal, suntem obligati sa procedam la aplicarea sanctiunilor prevazute de lege, care, pentru televiziuni inseamna sume cuprinse intre 250 de milioane de lei si un miliard de lei", ne-a mai declarat directorul Laurentiu Oprea, precizand ca ne va tine la curent cu rezultatele investigatiilor.

Sesizarea instantei

Amintim ca UPFR a actionat in instanta postul de televiziune Atomic TV, operat de societatea Noll Media, pentru difuzarea de videoclipuri muzicale fara autorizarea titularilor de drepturi. Postul Atomic TV a fost infiintat in urma cu aproximativ un an, dupa ce societatea care il opereaza, Noll Media, a castigat in instanta, in urma unui proces, numele si marca "Atomic" de la vechea televiziune Atomic TV, care si-a schimbat la jumatatea anului trecut denumirea in TV K-lumea. Intr-un comunicat remis presei, UPFR arata ca Atomic TV are un contract de licenta neexclusiva incheiat pentru utilizarea fonogramelor (muzicii/ operelor audio) in cadrul programelor sau emisiunilor Atomic TV, insa nu are contract pentru utilizarea videogramelor (videoclipurilor/ operelor audiovizuale).
Pentru acestea din urma, care echivaleaza ca protectie cu filmele, Atomic TV are obligatia impusa de Legea nr. 285/ 2004 a drepturilor de autor si a drepturilor conexe (Art. 1063 alin. 1 lit. f) sa incheie contract de cesiune a drepturilor de transmisie TV cu fiecare casa de discuri, proprietara a videoclipurilor muzicale difuzate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.