Guvernul a decis, ieri, limitarea cresterilor salariale in institutiile de stat si a stabilit numarul angajatilor care vor fi disponibilizati in acestea.
Proiectul de ordonanta pentru modificarea Codului fiscal va fi discutat intr-o sedinta de
Guvernul a decis, ieri, limitarea cresterilor salariale in institutiile de stat si a stabilit numarul angajatilor care vor fi disponibilizati in acestea.
Proiectul de ordonanta pentru modificarea Codului fiscal va fi discutat intr-o sedinta de Guvern viitoare, acestea fiind singurele masuri luate, deocamdata, ca urmare a discutiilor privind negocierile cu Fondul Monetar International, a anuntat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului.
Astfel, Executivul a adoptat, in sedinta de ieri, o serie de acte normative privind obiectivele salariale trimestriale pe 2005 pentru cele 53 de societati de stat monitorizate conform OU 79/2001 si a acordurilor convenite cu institutiile financiare internationale, precum si bugetele de venituri si cheltuieli ale acestor unitati.
O decizie a Cabinetului se refera la fondul salarial al companiilor de stat monitorizate, care vor fi obligate sa nu depaseasca, in acest an, o crestere salariala medie de patru procente, comparativ cu situatia anului 2004. Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, a precizat insa ca acest lucru nu va insemna automat o crestere salariala efectiva de doar patru la suta si ca sunt unele companii in cazul carora, in functie de cresterile anterioare acordate si de disponibilizarile din anii anteriori, suma va fi mai mare.
O alta decizie a Guvernului vizeaza politica de personal la nivelul acestor companii si prevede disponibilizarea, in acest an, a unui numar total de 9.069 de angajati, prin concedieri directe si externalizari de activitati.
Gheorghe Barbu a mai precizat ca numarul de angajati disponibilizati si unitatile in care vor fi operate reducerile de personal vor fi stabilite de fiecare minister in parte, pentru unitatile pe care le coordoneaza, in functie de bugetul aflat la dispozitie.
In 2001, Executivul a aprobat Ordonanta de Urgenta 79 privind intarirea disciplinei financiare, pentru a rentabiliza activitatea economica si a reduce pierderile si arieratele inregistrate de mai multe companii de stat.
Prin acest act normativ, societatile respective au fost obligate sa limiteze cresterile salariale si sa transmita, lunar, Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Muncii situatii centralizate privind cheltuielile cu salariile, structura fondului de salarii, precum si evolutia creantelor, platilor restante si a pierderilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.