Papa Ioan Paul al II-lea, care se afla in spital de la 24 februarie, este intr-o stare generala buna si a inceput exercitii de respiratie si vorbire, a informat ieri, un comunicat oficial al Vaticanului. "Starea generala a Sfantului Parinte si parame
Papa Ioan Paul al II-lea, care se afla in spital de la 24 februarie, este intr-o stare generala buna si a inceput exercitii de respiratie si vorbire, a informat ieri, un comunicat oficial al Vaticanului. "Starea generala a Sfantului Parinte si parametrii sai biologici sunt buni", sustine comunicatul, precizand ca "nu a fost semnalata nici o complicatie post-operatorie". "Sfantul Parinte mananca normal, petrece cateva ore intr-un fotoliu si a inceput exercitii de respiratie si de vorbire", afirma textul. Urmatorul buletin privind starea de sanatate a Papei va fi dat publicitatii joi, 3 martie. Duminica, Suveranul Pontif s-a aratat credinciosilor de la fereastra camerei sale de spital, la putin timp dupa rugaciunea Angelus, pentru a-i linisti pe toti cei ingrijorati de starea sanatatii sale. In imposibilitatea de a vorbi din cauza traheotomiei, el a fost nevoit, pentru prima data de la inceputul pontificatului sau, in 1978, sa-si anuleze participarea la rugaciunea duminicala si sa renunte la binecuvantarea credinciosilor. Papa l-a insarcinat pe episcopul argentinian Leonardo Sandri sa dea citire in numele sau unui mesaj catre persoanele adunate in Piata Sfantul Petru din Vatican si sa le binecuvanteze. In mesaj, Sfantul Parinte a solicitat credinciosilor "sa continue sa-i fie alaturi prin rugaciuni". Totusi, cardinalul cardinalul mexican Javier Lozano Barragan, ministrul Sanatatii de la Vatican, a mai declarat ca Papa Ioan Paul al II-lea va putea conduce Biserica chiar si fara sa vorbeasca, dar nu va parasi spitalul prea curand. "Chiar si fara sa vorbeasca, Papa va putea conduce Biserica Romano-Catolica. Nu este o problema. Dar, deocamdata nu ii vom permite sa paraseasca prea repede spitalul. In aceasta faza a convalescentei, trebuie sa fie foarte prudent si mai putin supus la presiuni. Sper ca nu se va mai intampla ca data trecuta", a declarat cardinalul Barragan, citat de ziarul La Repubblica, referindu-se la prima spitalizare, care a durat noua zile.
"Papa demonstreaza o forta iesita din comun. El raspunde bine la tratamente si se afla in stadiul de recuperare. Informatiile de la spital sunt optimiste, dar medicii vor decide cand va fi externat. Este cazul sa fim prudenti. Eu ii voi spune doar sa nu se grabeasca sa revina la Vatican", a adaugat el. In opinia inaltului prelat mexican, Papa Ioan Paul al II-lea va continua sa conduca Biserica "deoarece este dotat cu o forta incredibila, cu o vointa iesita din comun si cu o luciditate extraordinara".
"Dincolo de infirmitati si dincolo de problemele de sanatate, Sfantul Parinte are spiritul unui tanar de 20 de ani", a afirmat el. "Cuvantul demisie nu face parte din vocabularul Papei. Va merge inainte oricat va dori Dumnezeu, cu ajutorul Preasfintei Fecioare Maria. Mesajul de "totul tie" adresat Fecioarei Maria, duminica, nu lasa nici un loc de indoiala", a conchis prelatul catolic.
In acelasi timp a fost dat publicitatii un studiu top-secret in care se afirma ca "nu este oportun ca un pontif roman sa demisioneze". Aceasta era de fapt concluzia unui studiu ultrasecret comandat de Papa Wojtyla pe la sfarsitul anilor '90 cardinalului Vincenzo Fagiolo, unul dintre cei mai mari experti in drept canonic de dupa Conciliu. Cu putin inainte de a muri, inaltul prelat a incredintat rezultatul studiilor sale papei Ioan Paul al II-lea care impartaseste secretul acestuia impreuna cu Stanislaw Dziwisz, secretarul sau personal, si cu Angelo Sodano, secretar de Stat al Vaticanului. Intrebarile puse de Papa, pe atunci trecut de varsta de 75 de ani si deja afectat de boala Parkinson, se refereau in esenta la doua probleme: obligatia efectiva a episcopilor de a se retrage la varsta de 75 de ani si cerintele necesare pentru ca un pontif sa renunte la misiune. "Nu, un pontif roman nu-i poate impune unui episcop sa demisioneze", a scris cardinalul raspunzand primei intrebari a papei. Cat despre demisia papala, Fagiolo nu a avut dubii: aceasta este prevazuta numai in caz de "amentia", respectiv incapacitate mintala de a-si exercita propria misiune. In orice alt caz, potrivit cardinalului, o astfel de decizie ar putea tulbura poporul credinciosilor si provoca divizari chiar in interiorul Bisericii. Documentul se afla si acum in arhiva personala a lui Ioan Paul al II-lea, care, in orice caz, nu a manifestat niciodata vointa de a renunta la propria misiune de Vicar al lui Hristos.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.