"Million Dollar Baby", in regia lui Clint Eastwood, a triumfat la cea de-a 77-a editie a Premiilor Oscar, obtinand premiile la aproape toate categoriile la care a concurat - cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai buna actrita in rol principal
"Million Dollar Baby", in regia lui Clint Eastwood, a triumfat la cea de-a 77-a editie a Premiilor Oscar, obtinand premiile la aproape toate categoriile la care a concurat - cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai buna actrita in rol principal si cel mai bun actor
in rol secundar.
"Realizarea acestui film, in 37 de zile si cu niste actori fabulosi, a fost o aventura minunata", a declarat Eastwood, care reediteaza succesul din 1992, cand "The Unforgiven" a obtinut Oscarurile pentru cel mai bun film si cea mai buna regie. Eastwood i-a multumit mamei sale, in varsta de 96 de ani. "Am genele ei, asa ca voi mai fi multa vreme pe aici", a adaugat regizorul in varsta de 74 de ani.
"Million Dollar Baby" relateaza ascensiunea unei tinere jucatoare de box, interpretata de Hilary Swank, si a batranului ei antrenor, al carui rol a fost jucat de Eastwood. "Nu stiu ce am facut ca sa merit asa ceva", a declarat Hilary Swank, aflata si ea la al doilea Oscar, dupa ce a castigat, in 2000, premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal in "Boys don't cry". Swank se alatura astfel grupului foarte restrans de actrite care au castigat cate doua Oscaruri pentru cea mai buna actrita in rol principal: Elizabeth Taylor, Jane Fonda, Jodie Foster.
"The Aviator", care parea favorit dupa anuntarea nominalizarilor, a plecat acasa cu premii considerate mai putin importante, la categorii tehnice: cea mai buna imagine, cel mai bun montaj, cea mai buna regie artistica si cele mai bune costume.
Oscarul cel mai important obtinut de biografia lui Howard Hughes a fost cel decernat lui Cate Blanchett, cea mai buna actrita in rol secundar pentru rolul lui Katharine Hepburn, o rasfatata a Academiei disparuta in 2003, la varsta de 96 de ani. Regizorul filmului, Martin Scorsese, unul dintre cei mai importanti ai ultimelor trei decenii, a plecat acasa fara Oscarul pentru regie, pentru a cincea oara. De altfel, inainte de premii, analistii spuneau ca desi Scorsese merita din plin un premiu al Academiei, "The Aviator" nu este nici pe departe cel mai bun film al sau.
Actorii de culoare au fost bine reprezentati anul acesta la cele mai importante distinctii ale industriei cinematografice americane. Jamie Foxx a obtinut Oscarul pentru cel mai bun actor pentru prestatia sa considerata exceptionala din "Ray", iar Morgan Freeman a primit un Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar pentru "Million Dollar Baby". Emotionat pana la lacrimi, Jamie Foxx i-a adus un omagiu geniului muzicii soul, Ray Charles, si bunicii sale, care i-a fost primul profesor de actorie.
In culise, Morgan Freeman a salutat premiul pe care l-a primit ca pe un semn de schimbare a atitudinii Hollywoodului in ceea ce ii priveste pe actorii de culoare. "Acest premiu demonstreaza ca Hollywoodul continua sa scrie istorie", le-a declarat el jurnalistilor. Actorii de culoare inregistrasera deja o mare victorie la Oscaruri in 2002, cand Halle Berry si Denzel Washington au obtinut statuetele pentru cei mai buni actori.
La categoria cel mai bun film strain, castigatorul a fost "The Sea Inside" al spaniolului Alejandro Amenabar, o pledoarie emotionanta pentru dreptul de a muri decent. "Acest premiu este dedicat lui Ramon Sampedro", a carui lupta pentru dreptul de a muri cu demnitate a inspirat filmul, a afirmat regizorul in varsta de 32 de ani, cunoscut in Statele Unite pentru realizarea filmului "The Others", cu Nicole Kidman. "The Sea Inside" fusese deja premiat la Venetia cu un Leu de Argint si a dominat editia de anul acesta a Premiilor Goya din Spania.
"The Eternal Sunshine of the Spotless Mind" a obtinut premiul pentru cel mai bun scenariu original, iar "Sideways" pe acela pentru cea mai buna adaptare. Supereroii din "The Incredibles" au obtinut Oscarul pentru cel mai bun film de animatie, triumfand asupra lui "Shrek 2". Oscarul pentru documentar a fost decernat lui Ross Kauffman si Zana Briski pentru "Born into Brothels". Cineastul american Sidney Lumet, in varsta de 80 de ani, care a semnat filme clasice precum "Dog Day Afternoon", "Murder on the Orient Express" si "Network", a primit
un Oscar onorific pentru intreaga cariera.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.