Guvernul anterior nu poate fi acuzat de stabilirea unor cheltuieli peste posibilitatile bugetare din 2005, intrucat minusul de venituri a aparut dupa ce actualul Cabinet a schimbat constructia bugetara, prin introducerea cotei unice, apreciaza fostul
Guvernul anterior nu poate fi acuzat de stabilirea unor cheltuieli peste posibilitatile bugetare din 2005, intrucat minusul de venituri a aparut dupa ce actualul Cabinet a schimbat constructia bugetara, prin introducerea cotei unice, apreciaza fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, citat de Mediafax. "Am construit bugetul pe o anumita filosofie. Daca noul Guvern a venit cu o alta viziune, atunci se schimba cu totul, atat veniturile, cat si cheltuielile, si nu este corect sa iei din vechiul buget numai partea de cheltuieli si sa acuzi ca veniturile sunt insuficiente in conditiile in care au fost modificate sursele de venituri", a declarat Tanasescu. El a contestat, astfel, afirmatiile actualului ministru, Ionut Popescu, potrivit caruia Ministerul Finantelor ar fi raportat, sub conducerea sa, date inexacte. Popescu a spus, joi, ca studiaza posibilitatea atragerii raspunderii lui Tanasescu, conform Legii raspunderii ministeriale. La randul sau, ministrul de stat Adriean Videanu a afirmat ca exista posibilitatea ca Executivul sa solicite auditarea conturilor nationale, de catre un auditor independent.
Tanasescu a apreciat ca pozitiva ideea auditarii conturilor nationale, adaugand ca regreta faptul ca nu a solicitat o masura similara cand a preluat functia de ministru al Finantelor, in anul 2000. Ionut Popescu a sustinut ca pierderile bugetare determinate de reducerea impozitului pe profit si a impozitului pe venit vor fi compensate prin majorarea unor impozite, dar ca Guvernul a decis sa majoreze si alte taxe pentru a "acoperi gaurile" provocate de politica fiscala a fostului Cabinet, care a cheltuit in avans sume de peste 10.000 miliarde de lei, neprevazute in bugetul pe 2005. Mihai Tanasescu a afirmat ca fostul Guvern a redus foarte mult cheltuielile bugetare, astfel ca deficitul bugetar din 2004 a fost de 1,2% din PIB, fata de nivelul stabilit de 1,64% din PIB. El a mentionat ca, in ceea ce priveste intreprinderile de stat monitorizate conform acordului cu FMI, fondul de salarii a fost redus, iar majorarile de salarii pentru personalul medical si din invatamant au fost conditionate de inghetarea angajarilor in aceste domenii. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.