Ministerul Sanatatii (MS) a lansat, ieri, o dezbatere publica pentru elaborarea unui ordin privind procedura de autorizare a obiectivelor si activitatilor cu impact asupra sanatatii publice. Fata de ordinul precedent, acesta simplifica legislatia in
Ministerul Sanatatii (MS) a lansat, ieri, o dezbatere publica pentru elaborarea unui ordin privind procedura de autorizare a obiectivelor si activitatilor cu impact asupra sanatatii publice. Fata de ordinul precedent, acesta simplifica legislatia in domeniu, dar introduce obligativitatea avizului sanitar pentru prevenirea situatiilor ce ar pune in pericol sanatatea publica. Totodata, procedura reglementeaza conditiile de solicitare si de emitere a avizului sanitar, a autorizatiei sanitare de incepere a unei activitati economice. Avizul sanitar este necesar agentilor economici pentru inceperea unor proiecte de amplasare, construire, amenajare si extindere a activitatilor, iar autorizarea sanitara este actul aditional obligatoriu pentru desfasurarea respectivelor activitati. Autorizarea reprezinta procedura de verificare a conformitatii normelor de igiena si sanatate publica. In vederea obtinerii autorizatiei, solicitantul depune la biroul de avize si autorizatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) sau la autoritatile competente o declaratie pe propria raspundere privind notificarea inceperii activitatii si conformarea la normele de igiena si sanatate publica. Activitatile de verificare pe teren in vederea eliberarii autorizatiei sanitare se realizeaza de catre personalul de specialitate si, in urma verificarii conformarii, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de legislatia in vigoare, DSP va emite autorizatia sanitara.
Autorizatia sanitara este valabila trei ani. Printre activitatile economice ce au nevoie de aviz si autorizare pentru a functiona se numara productia si conservarea carnii, fabricarea sucurilor din fructe si legume, fabricarea uleiurilor si grasimilor brute si rafinate, fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, inghetatei, berii, captarea, tratarea si distributia apei, activitatea hoteliera, invatamantul prescolar, primar, gimnazial, liceal, universitar, precum si alte activitati referitoare la sanatatea umana. Aceasta lista poate fi completata cu alte activitati in urma propunerilor venite din partea societatii civile.
Proiectul pune in pericol viata si sanatatea publica
La dezbaterea de ieri au participat reprezentanti ai MS, ai DSP Bucuresti, consilieri pentru integrare, juristi, iar din partea societatii civile - presedintele Asociatiei Nationale a Asiguratilor si Pacientilor din Asigurarile Sociale de Sanatate, dr. Alexandru Buzamet. Acesta a respins actualul proiect prezentat dezbaterii de catre MS considerand "ca pune in pericol viata si sanatatea publica a populatiei si incalca doua articole din Constitutie privitoare la dreptul cetatenilor la sanatate, la un mediu sanatos, precum si acordurile internationale cu privire la protectia mediului". Buzamet a criticat excluderea de la procesul de avizare si autorizare a unor activitati care prezinta un alt grad de pericol social la adresa sanatatii populatiei cum ar fi industria chimica si permiterea de catre acest ordin ca activitati periculoase pentru sanatatea populatiei sa se desfasoare numai pe baza de declaratie fara nici o verificare prealabila din partea autoritatilor sanitare. El a criticat si "coruptia legalizata prin consultanta platita inspectorilor de catre agentii economici care solicita aviz sau autorizare". Proiectul de ordin de ministru se va afla pentru dezbatere publica pe site-ul MS timp de 30 de zile. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.