Luni, 31 ianuarie este ultima zi pentru achizitionarea rovinietei, termenul limita pentru plata taxei de utilizare a drumurilor nationale fiind prelungit pana acum de trei ori (1 ianuarie, 15 ianuarie si 31 ianuarie). De marti, echipele de control al
Luni, 31 ianuarie este ultima zi pentru achizitionarea rovinietei, termenul limita pentru plata taxei de utilizare a drumurilor nationale fiind prelungit pana acum de trei ori (1 ianuarie, 15 ianuarie si 31 ianuarie). De marti, echipele de control ale Politiei rutiere vor aplica amenzi conducatorilor auto care circula pe drumurile nationale fara a face dovada platii taxei de drum. Remintim ca aceasta poate fi platita la oficiile postale, benzinarii Petrom, statii Rompetrol, Mol si OMV, CEC si subunitati ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.
De asemenea, Ministerul Transporturilor a simplificat procedura de eliberare a rovinietei pentru persoanele fizice. Astfel, persoanele fizice si firmele care achita integral taxa de drum pot prezenta doar certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului. Pentru autovehiculele cumparate in leasing este nevoie de o copie a contractului, in timp ce firmele trebuie sa prezinte si certificatul unic de inregistrare a societatii (in copie). Utilizatorii vehiculelor Euro 1 (anul de fabricatie nu poate fi mai mic de 1993) pot solicita pe proprie raspundere eliberarea rovinietei, conform clasei de emisii poluante a vehiculului, nefiind necesare alte documente.
In momentul eliberarii rovinietei, utilizatorul trebuie sa verifice daca aceasta a fost compostata corespunzator datelor din documentele vehiculului prezentate si perioadei de valabilitate cerute. De asemenea, utilizatorul trebuie sa verifice inscrierea pe documentul de plata a numarului vehiculului si a seriei rovinietei.
Rovinieta, cu o valabilitate de 12 luni din momentul achizitionarii, costa 24 de euro pentru autoturismele non-Euro, 21 de euro pentru modelele care respecta normele de poluare Euro I, respectiv 16,8 euro pentru Euro II. In cazul microbuzelor trebuie achitata o taxa de 216 euro (non-Euro), 210 euro (Euro I) si 204 euro (Euro II). Pe de alta parte, posesorii de autocare platesc 510 euro (non-Euro), 450 de euro (Euro I) si 390 de euro (Euro II). Pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone rovinieta variaza intre 60 si 90 de euro.
Distribuitorii de roviniete au vandut in intreaga tara, in intervalul 1 decembrie 2004 - 25 ianuarie 2005, 1.045.595 de roviniete, care acopera aproape un sfert din parcul de 4,5 milioane de autovehicule inmatriculate in Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.