Uniunea Europeana, la rascruce de drumuri
O contributie mai mare la bugetul UE si apropierea de public, solutia Comisiei pentru "a face Europa sa functioneze". Parlamentarii europeni, impartiti, din nou, in doua tabere
Uniunea Europeana
Uniunea Europeana, la rascruce de drumuri
O contributie mai mare la bugetul UE si apropierea de public, solutia Comisiei pentru "a face Europa sa functioneze". Parlamentarii europeni, impartiti, din nou, in doua tabere
Uniunea Europeana se afla la o rascruce de drumuri si trebuie sa reia contactul cu segmente destul de mari ale populatiei, acesta este mesajul noului program pe cinci ani pentru blocul european de 25 de state membre, transmite EUobserver. Planul anuntat de José Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene (CE), face referire la distanta creata intre "o parte semnificativa" a publicului si deciziile luate la Bruxelles.
"Cauzele nivelului de incredere din ce in ce mai mic sunt variate si includ cresterea economica lenta, sentimentul din ce in ce mai acut de lipsa de securitate atat din punct de vedere economic, cat si personal, temerea de o eventuala pierdere a identitatii si sentimentul general de lipsa a unei legaturi dintre ceea ce se intampla la Bruxelles si viata de zi cu zi a oamenilor", se arata in planul de 13 pagini anuntat de Barroso.
"Europa se afla, deci, la o rascruce de drumuri", indica raportul care cuprinde obiectivele Uniunii, grupate in patru mari categorii: prosperitate, solidaritate, securitate si libertate si Europa ca partener global.
Raportul prezinta putine date in sensul marilor viziuni. Se pune accent, insa, pe cresterea economica, cu scopul de a "face Europa sa functioneze".
Cu toate acestea, anuntand raportul, Barroso a solicitat o abordare mai indrazneata a Europei.
"Trebuie sa eliberam potentialul enorm si nefructificat al Europei", a afirmat presedintele Comisiei Europene. "Consider ca trebuie sa demaram un proces de transformare la fel de indraznet si curajos ca si crearea pietei unice, in 1985, lansarea monedei unice sau extinderea fara precedent a Uniunii Europene pana la 25 de state membre", a mai spus Barroso.
Oficialul, care intentioneaza ca, saptamana viitoare, sa renunte la obiectivul principal de a transforma Europa in cea mai dinamica economie a lumii pana in 2010, s-a folosit de acest prilej pentru a pleda pentru o finantare mai puternica pentru indeplinirea obiectivelor economice.
"Tot ce solicita Comisia este de a acorda Uniunii traducerea financiara a angajamentelor asumate cu ocazia diverselor reuniuni la nivel inalt din ultimii ani", a precizat presedintele Executivului de la Bruxelles. "Am ajuns la un punct in care aud propuneri de reducere a bugetului Uniunii chiar pana la un nivel inferior celui pentru anul 2006... este aceasta propunere fezabila, realista?", a adaugat Barroso.
Afirmatiile sale survin in conditiile in care unele state membre se "cearta" pentru cati bani sa aloce la bugetul Uniunii pentru perioada 2007-2013. Un "bastion" de state membre, printre care Franta, Germania si Marea Britanie, solicita limitarea contributiilor la "cosul" european si nu par sa abandoneze aceasta idee in contextul apropierii termenului limita pentru incheierea unui acord in acest sens.
Planul pe cinci ani al lui Barroso a fost criticat de partidul socialistilor europeni, care l-au calificat drept "o agenda neo-conservatoare prost deghizata". Politicienii europeni de centru-dreapta sunt de parere, insa, ca programul este "realist si ambitios, in acelasi timp". Alti parlamentari europeni au afirmat ca lista de obiective cuprinsa in acest program este prea lunga.

Somajul din Germania, la cel mai inalt nivel din ultimii 60 de ani
Guvernul german se asteapta ca rata somajului din cea mai mare economie eruopeana sa atinga cel mai inalt nivel din ultimii 60 de ani (respectiv cinci milioane de persoane), pana la sfarsitul lunii viitoare, in conditiile in care se straduieste sa reformeze rigida piata a muncii, relateaza Financial Times. Combinatia unor factori precum cresterea ciclica a somajului, de la inceputul acestui an, si impactul recentelor reforme ale pietei muncii ameninta sa duca la cresterea numarului de someri peste pragul "sensibil" din punct de vedere politic.
Potrivit estimarilor Ministerului german al Economiei, numarul somerilor va ajunge pana la 4,7-4,8 milioane, pana la sfarsitul lunii viitoare, comparativ cu 4,5 milioane, la sfarsitul acestei luni.
In ciuda previziunilor pesimiste legate de piata muncii, institutul Ifo a anuntat ca indicele climatului de afaceri a ajuns la 96,4 puncte, in crestere de la 96,2 puncte, luna trecuta, acesta fiind cel mai inalt nivel din februarie anul trecut si pana in prezent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.