Sindicatele din industria miniera cer o lege a protectiei sociale pentru ortacii care se pregatesc de pensionare. Asta dupa ce Guvernul a incheiat un acord cu Fondul Monetar International prin care se angajeaza ca, pornind de la subventiile acordate
Sindicatele din industria miniera cer o lege a protectiei sociale pentru ortacii care se pregatesc de pensionare. Asta dupa ce Guvernul a incheiat un acord cu Fondul Monetar International prin care se angajeaza ca, pornind de la subventiile acordate in 2004 sectorului minier, in 2005 acestea sa fie mai mici cu 25 la suta. Ieri, proiectul propus de sindicatele din minerit a ajuns pe masa lui Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.
Presedintele Federatiei Sindicatelor Valea Jiului (FSVJ), afiliata la CNS Cartel Alfa, Costel Postolache, spune ca este vital sa existe o lege a protectiei sociale pentru persoanele care pleaca din minerit. "Proiectul ar urma sa inlocuiasca prevederile Ordonantei 8, referitoare la programele de restructurare, a carei valabilitate expira la 30 iunie 2005", a precizat liderul sindical. Propunerea FSVJ se refera la acele persoane din minerit care mai au trei ani pana la pensie. "In cazul disponibilizarii acestei categorii de mineri, ei ar urma sa beneficieze de ajutorul de somaj si de veniturile de completare pana la indeplinirea varstei de pensionare. De asemenea, la plecarea din unitatea miniera, acestia ar trebui sa primeasca salarii compensatorii", ne-a explicat Postolache. Dincolo de aceasta propunere, Costel Postolache ne-a declarat ca sindicatele miniere vor sa vada bugetele de venituri si cheltuieli ale Companiilor Nationale in vederea incheierii la inceputul lunii februarie a contractelor colective de munca. Liderul FSVJ a mai adaugat ca in zonele miniere unde exista rezerve de carbune trebuie facute investitii: "O parte dintre minele din Valea Jiului pot fi mecanizate. Un astfel de complex mecanizat poate sa ajunga sa coste si 150 miliarde de lei. Pentru asta dorim sa le putem achizitiona in rate". La intalnirea cu ministrul Seres au mai participat, pe langa liderii minerilor, reprezentantii sindicatelor din pielarie, industria textila, siderurgie, chimie, petrochimie si aparare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.