Guvernul a identificat o serie de constrangeri si costuri suplimentare pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), a declarat, ieri, Adriean Videanu, ministru de stat delegat pentru activitatile economice, aflat la seminarul "Anul economic 20

Guvernul a identificat o serie de constrangeri si costuri suplimentare pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), a declarat, ieri, Adriean Videanu, ministru de stat delegat pentru activitatile economice, aflat la seminarul "Anul economic 2005 si mediul de afaceri", organizat de FIN Media.
Conform ministrului, costurile suplimentare se regasesc in special in domeniul transporturilor si mediului. Videanu nu a putut sa evalueze nivelul acestor cheltuieli, insa a gasit rezolvarea problemelor legate de mediu.
"Rusia a semnat, anul trecut, protocolul de la Kyoto. Pana la aplicarea acestuia, vom iesi pe piata vanzarilor emisiilor de gaze, iar cu banii obtinuti vom incerca sa rezolvam problema mediului", a afirmat Videanu.
Ministrul a facut apel la populatie pentru "un efort la nivel national" in ceea ce priveste aderarea la UE.
"Constrangerile de la Uniunea Europeana inseamna un efort la nivel national. Vrem sa respectam angajamentele asumate cu Fondul Monetar International (FMI - n.r.), dar pentru asta ne trebuie intelegerea populatiei. Toate costurile legate de integrare vor fi, la urma urmei, suportate de populatie", a declarat Adriean Videanu.
Ministrul a precizat, de asemenea, ca "o dorinta pe termen mediu si lung a Executivului este utilizarea inclusiv a deducerilor fiscale ca instrument in Sanatate si Educatie", si ca in urma impunerii cotei unice si a masurilor recent anuntate "exista posibilitatea ca doi la suta din PIB, situate in economia subterana, sa iasa la suprafata".
"In orice caz, nu vrem sa sacrificam o economie care poate fi competitiva de dragul unor masuri la nivel social", a afirmat Videanu.

OMV e de acord cu vanzarea la bursa a 10 la suta din Petrom
Statul va lista la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) un pachet de 10 la suta din actiunile SNP Petrom, OMV declarandu-se de acord cu acest lucru, si intentioneaza sa introduca pe piata de capital pachete semnificative de actiuni de la Romtelecom, BCR si CEC, a declarat Adriean Videanu.
"Vom folosi Bursa ca instrument pentru ceea ce inseamna marile privatizari. Suntem in curs de a infiinta un comitet interministerial, vrem sa alimentam bursa cu tot ceea ce inseamna pachete reprezentative pe care le detine statul, pentru a profita de aceasta perioada buna din piata de capital", a afirmat ministrul de stat. Videanu a afirmat ca intentioneaza sa listeze la Bursa si unitatile energetice si furnizorii de utilitati. Daniel Daianu, analist economic, a fost de parere ca deficitul de cont curent va fi, in acest an, mai mare decat cel din 2005. "Ne putem astepta chiar la sapte la suta", a declarat analistul.

Varujan Vosganian se ia de piept cu FMI-ul
Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante si Banci din cadrul Senatului Romaniei a somat, ieri, FMI "sa nu oblige degeaba Guvernul sa ia masuri nepopulare".
"Este o iluzie faptul ca acest Cod fiscal ameninta veniturile bugetare. Este vorba in primul rand despre o reforma, si nu o relaxare. Nu trebuie sa uitam ca bugetul pe anul 2005 include o serie de elemente de relaxare fiscala. Se propusese o impozitare de 19,5 la suta, deci nu discutam despre diferenta de la 23,7 la suta la 16 la suta, ci de la 19,5 la suta la 16 la suta. Conform calculelor mele, influenta Codului fiscal asupra bugetului este nesemnificativa, de 8.000 - 10.000 de miliarde de lei", a precizat senatorul, care i-a invitat pe reprezentantii Guvernului sa transmita mesajul sau reprezentantilor FMI.
"Il rog pe domnul Graeme Justice si comisia care va veni sa nu oblige degeaba Guvernul la masuri nepopulare", a cerut Vosganian.
Senatorul a adus aminte de alte elemente care vor reduce, in opinia sa, impactul cotei unice asupra veniturilor la bugetul statului.
Astfel, sustine Vosganian, prin masurile de protectie sociala s-au dat bani unor persoane care nu aveau nevoie de ei.
"Codul fiscal reduce deductibilitatile acelor categorii care nu au nevoie de ele. Acest lucru se poate extinde si la alocatiile pentru copii, in cazul categoriilor mai instarite, care nu au nevoie de acesti bani", a afirmat Vosganian.
Senatorul considera, de asemenea, ca "nu este normal ca bancile sa ofere credite pe termen lung, care sunt si mai scumpe, ci Bursa trebuie sa ofere instrumente pe termen lung".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.