Dupa tensiunile create de numirea prefectilor, o alta furtuna se abate asupra coalitiei guvernamentale, desemnarea secretarilor de stat. De aceasta data, problemele sunt iscate de faptul ca mai multi ministri ai cabinetului insista sa aduca in acest
Dupa tensiunile create de numirea prefectilor, o alta furtuna se abate asupra coalitiei guvernamentale, desemnarea secretarilor de stat. De aceasta data, problemele sunt iscate de faptul ca mai multi ministri ai cabinetului insista sa aduca in aceste posturi persoane neafiliate politic, dar de o inalta competenta profesionala. Cum insa fotoliile de secretar de stat au fost negociate si impartite pe baza algoritmului politic, liderii formatiunilor din coalitie sunt nemultumiti de pretentiile demnitarilor "rebeli".
Potrivit intelegerii dintre Alianta D.A., UDMR si PUR, fiecare minister trebuie sa aiba un anumit numar de secretari de stat, in functie de culoarea politica a ministrului, ponderea partidelor in coalitia guvernamentala si, nu in ultimul rand, de intelegerile directe dintre sefii celor patru formatiuni.
Asemenea cazuri exista, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax, la Cultura, Finante, Educatie si Justitie.
Astfel, in ograda Monei Musca, una dintre functiile amintite ar trebui sa revina PUR. Ministrul liberal vrea insa sa desemneze ca secretar de stat pentru Culte pe Marius Lazurca, seful Centrului Cultural Arad.
La acest minister a fost numit deja Ioan Onisei (PD), iar pe probleme ce tin de patrimoniul cultural national ar putea fi desemnat Virgil Nitulescu, care este in prezent consilier la Comisia de cultura, arte si mass-media a Camerei Deputatilor. Nici unul dintre cei doi nu este membru de partid. Potrivit acelorasi surse, Mona Musca va incerca sa-i convinga pe umanisti sa-l propuna ei pe Lazurca, pentru a nu incalca algoritmul. O problema similara se inregistreaza si la Ministerul Finantelor, unde Ionut Popescu si-a anuntat colegii din Alianta ca vrea secretari de stat apolitici, alesi pe criterii profesionale.
Pozitia lui nu a convenit unor lideri ai PNL, care doresc respectarea intelegerilor din coalitie. Aici, Paul Ichim ar putea fi mentinut in functia de secretar de stat avand in vedere ca nu este membru PSD. Alte nume vehiculate pentru posturile de secretar de stat la Ministerul Finantelor sunt Claudiu Doltu si Catalin Doica.
Potrivit algoritmului, la Ministerul Finantelor, ca si la cel al Economiei, liberalii ar vrea cate trei secretari de stat din cele 12 functii din grilele de organizare. PUR ar mai avea de propus cate un secretar de stat in cele doua ministere, iar PD cate doi.
La Ministerul Justitiei, lucrurile s-au lamurit abia ieri, cand premierul Tariceanu a anuntat, intr-o declaratie data la sediul PNA, ca institutia nu are nevoie de secretari de stat numiti politic. Nici la Transporturi, Educatie si Interne situatia nu e limpede.
In orice caz, ministrii beneficiaza de "drept de veto" in aceasta chestiune, ei putand refuza numirea unei anumite persoane pe un post in institutia pe care o conduc. "Ministrii au dreptul de veto cu privire la propuneri, tocmai pentru a avea o responsabilitate in plus pe umerii lor, sa nu se poata ascunde dupa aceea si sa spuna ca nu au avut echipa cu care sa lucreze", a explicat, ieri, liderul democrat Emil Boc.
Trebuie mentionat ca, din cele peste 60 de functii de secretar de stat, 24 vor reveni PNL, 20 - PD, 10 - UDMR si 9 - PUR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.