Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, face inca o data dovada lipsei totale de comunicare la nivelul Executivului. El a declarat, ieri, agentiei Mediafax ca se gandeste la majorarea cotei TVA. In urma cu numai cateva zile, seful Guvernului, Ca

Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, face inca o data dovada lipsei totale de comunicare la nivelul Executivului. El a declarat, ieri, agentiei Mediafax ca se gandeste la majorarea cotei TVA. In urma cu numai cateva zile, seful Guvernului, Calin Popescu Tariceanu, a exclus orice posibilitate de majorare a TVA-ului,
subliniind ca se va opune fara
rezerve unei recomandari de aceasta natura din partea FMI.
Efectele introducerii cotei unice de impozitare asupra bugetului vor fi simtite dupa 14-15 luni, perioada in care pierderile de venituri la capitolele bugetare unde fiscalitatea a fost redusa vor fi eliminate integral, a declarat Popescu.
"Probabil ca primele sase luni vor fi mai dificile, uitandu-ne numai la impozitul de 16 la suta pe profit si pe venit.
Cred ca, in 14-15 luni, incasarile din cele doua surse le vor egala pe cele de dinainte, cu cote de 25% impozit pe profit si 18-40% la venituri", a apreciat Popescu.
El a estimat ca diminuarea de venituri bugetare dupa reducerea impozitelor la 16% va fi mai redusa decat se crede, sperand intr-o imbunatatire a colectarii.
"Calculele sunt facute dupa regula de trei simpla. La 25% incasai atat, la 16% incasezi cu atat mai putin. Sigur ca in discutiile cu FMI trebuie sa mergi pe varianta cea mai pesimista, dar cred ca vom scoate bani mai multi din imbunatatirea colectarii si din arierate mai vechi, efecte care nu se pot demonstra decat dupa cateva luni", a spus Popescu.
Popescu a estimat ca se vor majora si colectarile de TVA, intrucat banii ramasi la dispozitia companiilor si persoanelor fizice vor fi directionati, in parte, spre consum, ceea ce inseamna mai multe operatiuni taxate.
In ceea ce priveste acoperirea pierderii de venituri, anticipata la 1% din PIB, el a precizat ca vor fi luate masuri suplimentare pe langa cele deja aprobate.

Majorare de TVA sau reducerea cheltuielilor bugetare
"Ne gandim si la modalitati de a aduce bani la buget printr-o reasezare a fiscalitatii. Avem in vedere toate variantele, ne-am gandit si la majorarea TVA si a accizelor. Nu dorim sa majoram TVA, dar incercam sa gasim alte modalitati pentru a aduce bani la buget sau a reduce unele cheltuieli", a spus ministrul Finantelor.
Masurile vor fi stabilite dupa negocierile cu reprezentantii FMI, care vor sosi in Romania la 26 ianuarie, pentru evaluarea acordului stand-by.
In urma discutiilor va fi revizuita si tinta de deficit bugetar pentru 2005, de 1,5% din PIB, intrucat reprezentantii FMI vor solicita diminuarea sa pentru a nu pune in pericol procesul de dezinflatie.

Deficitul cvasifiscal incurca socotelile Finantelor
"Un nivel de 1,5% ne-ar conveni foarte mult, dar vom vedea in discutiile cu FMI la ce deficit ajungem. Acest deficit e mic dupa standarde europene. Problema noastra este de fapt deficitul cvasifiscal, adica pierderile din companii de stat si regii autonome, care sunt foarte mari. Prin urmare, ca sa nu reaprindem inflatia, deficitul bugetar trebuie sa fie foarte scazut", a mai spus Popescu.

Liberalizarea contului de capital se va face anul acesta
Potrivit lui Popescu, anul 2005 va fi caracterizat si de liberalizarea contului de capital.
"Trebuie sa ai un deficit mic ca sa nu se duca in inflatie, dar si dobanzi mici, pentru ca banii <> sa nu fie tentati de bancile romanesti.
In mod clar, anul acesta va fi liberalizarea contului de capital. Momentul cand se va face este optiunea Bancii Nationale", a conchis ministrul Finantelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.