Casele judetene de asigurari de sanatate sunt puse in situatia de a nu-si recupera, anual, sute de milioane de lei din cauza ''unui vid legislativ''.
"Conform legislatiei actuale, in cazul in care o persoana aduce prejudicii de sanatate altei
Casele judetene de asigurari de sanatate sunt puse in situatia de a nu-si recupera, anual, sute de milioane de lei din cauza ''unui vid legislativ''.
"Conform legislatiei actuale, in cazul in care o persoana aduce prejudicii de sanatate altei persoane si necesita spitalizare, persoana care a adus prejudiciul suporta cheltuielile de spitalizare ale vatamatului'', au declarat surse autorizate din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
La acest ''capitol'' intra si accidentele de circulatie, vatamarile corporale, lovirile. Din pacate, cei care aduc prejudicii de sanatate altor persoane ''uita'' sa le plateasca vatamatilor spitalizarea. Si de aici incepe ''circul''. ''Unitatea spitaliceasca in care a fost internat vatamatul trimite la casa judeteana de asigurari de sanatate un dosar. Acesta cuprinde suma cheltuita cu spitalizarea si alte acte de la politie si procuratura in care sa fie precizate si datele celui care a adus prejudicii persoanei care a necesitat internarea'', au mai spus aceleasi surse din cadrul CNAS.
Pe baza dosarelor de acest gen, casele judetene de asigurari de sanatate trebuie sa-i dea in judecata pe ''vinovati'' pentru ca astfel sa poata recupera banii cheltuiti de spitale cu spitalizarea vatamatilor. In prezent, nu exista ''norme metodologice sau un alt act normativ care sa dea posibilitatea caselor judetene sa-si recupereze banii si pe alte cai, decat prin intermediul instantei''.
CNAS sustine ca trebuie elaborat impreuna cu Ministerul Sanatatii un act normativ care sa vina in sprijinul caselor de sanatate in ceea ce priveste recuperarea rapida a banilor: ''Aici este necesar sa fie luat in calcul si faptul ca aceia care ar trebui sa plateasca spitalizarile partilor vatamate sunt indeosebi infractori sau oameni saraci''. ''Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vrancea are de recuperat pe anul trecut aproape 500 de milioane de lei. Noi, pe baza dosarelor, i-am dat si ii dam in judecata pe cei care au adus prejudicii de sanatate altor persoane. Instantele, insa, dau termene lungi. Multi dintre ei au adresele trecute gresit in dosare. La termene, in instanta, trebuie sa se prezinte atat partea vatamata cat si cel care trebuie sa plateasca spitalizarea. Acest lucru se intampla foarte rar. Si asa noi nu ne recuperam banii. Propun sa se elaboreze o lege astfel incat toate casele de asigurari de sanatate din tara sa aiba dreptul de a recupera direct acesti bani, fara a mai interveni instantele'', a spus dr. Constantin Buza, CJAS Vrancea. Acesta a adaugat ca toate casele de sanatate din tara se lovesc de aceasta situatie.
Tot pentru recuperarea banilor prin intermediul instantei, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mures a dat in judecata aproape 200 de persoane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.