Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: In Europa, banca centrala are atributii de supraveghere
"BNR nu are nici un punct de vedere oficial in aceasta problema. Personal, cunosc tari din Europa care au adoptat o astfel de strategie.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: In Europa, banca centrala are atributii de supraveghere
"BNR nu are nici un punct de vedere oficial in aceasta problema. Personal, cunosc tari din Europa care au adoptat o astfel de strategie. Anume, aducerea laolalta a tuturor departamentelor de supraveghere a pietei financiare. Dar, si in aceste tari, bancilor centrale le-au ramas atributii de supraveghere".
Gabriela Anghelache, presedintele CNVM: Mai intai, trebuie evaluate efectele
"Supravegherea financiara a fost unificata si in alte tari. O astfel de masura poate fi adoptata si in Romania.
Aceasta trecere trebuie insa sa aiba in vedere efecte benefice. Este foarte important ca o asemenea hotarare sa fie luata dupa identificarea efectelor pe piata.
Si acestea sa reprezinte baza exclusiva a deciziei.

Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta financiara "Baltazar, Bloom si Parvulescu": Ar fi o decizie prematura
"Pentru acest moment, comasarea institutiilor de supraveghere nu este o solutie potrivita.
Ele trebuie sa mai ramana pentru un timp separate din cauza ca cele trei mari piete, bancara, de capital si a asigurarilor, nu se afla la acelasi grad de dezvoltare.
Piata bancara este cu mult deasupra celorlalte doua. Iar, de regula, comasarea nu se face la cel mai inalt nivel, ci la cel incipient. Se pot da exemple de astfel de organisme unitare de supraveghere financiara, cum ar fi FSA din Anglia.
Acolo, insa, exista un echilibru in ce priveste dezvoltarea pietelor financiare. La noi e prematur sa iei o astfel de decizie.
O masura adecvata ar fi doar introducerea unei obligatii legale privind consultarea periodica intre BNR, CSA si CNVM".

Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa: "Un astfel de centralism creeaza derapaje"
"Poate fi invocat avantajul centralizarii, dar este probabil ca dupa formarea acestei structuri sa intervina o suprapunere a intereselor grupului respectiv.
Cred ca astfel s-ar pierde independenta segmentului respectiv de piata.
Este posibil ca sub acoperisul unei asemenea centralizari sa apara un centralism care creeaza derapaje.
Asteptam ca aceste initiative sa fie discutate si cu partenerii sociali, pentru ca nu cred ca este suficient doar sa fie enuntate, iar in final, pe proiectul de act normativ, sa se ajunga la o hotarare comuna in interesul unei stricte monitorizari financiare", a declarat Bogdan Hossu.
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii:"Piata financiara poate fi perturbata"
"Pe primul plan sunt obiectivele si mijloacele. Unificarea propusa de Vosganian nu poate fi un obiectiv al mediului de afaceri.
Nu vad nici o relatie care sa reduca cheltuielile daca din trei institutii ar ramane pe piata doar una. Nu vad nici reducerea de costuri.
Din punct de vedere managerial e foarte dificil cand dezvolti trei organisme, iar la un moment dat le comasezi intr-unul singur.
Piata financiara poate fi perturbata", este de parere Ovidiu Nicolescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.