Condamnarea cazului RAFO de catre Graeme Justice, reprezentantul FMI in Romania, a provocat un imens prejudiciu de imagine rafinariei, aceasta intampinand, in consecinta, greutati in derularea contractelor cu partenerii de afaceri, au spus reprezenta

Condamnarea cazului RAFO de catre Graeme Justice, reprezentantul FMI in Romania, a provocat un imens prejudiciu de imagine rafinariei, aceasta intampinand, in consecinta, greutati in derularea contractelor cu partenerii de afaceri, au spus reprezentantii RAFO. Ca urmare a acestei situatii, rafinaria mai avea, ieri, rezerve de titei pentru numai doua zile de functionare, a declarat Marin Anton, consilierul presedintelui societatii britanice Balkan Petroleum, care a preluat controlul RAFO cu 15 luni in urma, in contul unor creante de ordinul zecilor
de milioane de dolari.

Delegatul FMI, amenintat cu acuzatia de practici abuzive
Creditorii RAFO, mai putin Petrom si cei bugetari, au emis, ieri, un protest public impotriva delegatului FMI la Bucuresti, care a considerat ca planul de reorganizare de la RAFO este o incercare de renationalizare a rafinariei si nu respecta acordul cu FMI.
"Graeme Justice s-a amestecat in treaba unei companii private. Mai mult, prin declaratiile sale a favorizat Petromidia, principalul nostru concurent, in dauna intereselor creditorilor RAFO, creditori care au fost de acord cu planul de reorganizare. In plus, planul a fost aprobat si de instanta. Il atentionam pe Justice ca daca nu-si retrage public afirmatiile, vom solicita tragerea sa la raspundere conform statutului pe care il are. Daca nu-si retracteaza declaratiile, vom sesiza forurile internationale sa ia masuri impotriva acestor practici abuzive", a avertizat Teodor Cuzino, avocatul RAFO.

Prejudiciu de imagine de 7.000 de miliarde
Avocatul a adaugat ca prejudiciul creat de afirmatiile lui Justice si ale unor membri ai Guvernului, in frunte cu premierul, au provocat companiei un prejudiciu de profit cuvenit de 7.000 de miliarde de lei.
"Dupa ce aceste declaratii au pus sub semnul intrebarii functionarea RAFO in legalitate, unii parteneri de afaceri nu au mai semnat contracte cu noi, altii ne-au cerut explicatii, iar altii ne-au vandut materie prima la preturi mai ridicate. Aceste pierderi, estimate care, cel mai probabil se vor materializa, vor fi trecute in evidentele contabile. De 15 luni, de cand am preluat RAFO, am adus la bugetul statului peste 11.000 de miliarde de lei, iar compania este la zi cu platile catre furnizori. Nu stiu de ce Guvernul ar vrea sa falimenteze RAFO si sa castige pe vanzarea activelor 6,5 la suta din datoria rafinariei la buget, cand poate lua 25 de milioane de dolari lunar, din incasari la bugetul de stat si cel local", a declarat Marin Anton.
"Daca as fi Patriciu as prelua RAFO", a raspuns Marin Anton, la intrebarea unui reporter. Membrul Balkan Petroleum a spus ca astfel Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, s-ar lupta de la egal la egal cu Petrom. Anton crede, pe baza unor informatii din presa, ca premierul Tariceanu si alti membri ai Guvernului au interes in avantajarea pe piata a concurentului Petromidia "pentru ca au beneficiat de castiguri materiale" din rafinaria lui Patriciu.

Actionarii Rafo, convocati pentru a aproba majorarea capitalului social
Actionarii Rafo Onesti au fost convocati, ieri, pentru a aproba majorarea capitalului social al companiei, ca urmare a fuziunii prin absorbtie cu firma Carom, noua companie urmand sa fie denumita Compania de Rafinare si Petrochimie Moldova.
Potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor va discuta modificarea capitalului social in functie de rezultatele subscrierii de actiuni la Carom.
In cazul in care majorarea capitalului Carom va fi incheiata fara subscrieri din partea actionarilor minoritari, suma minima cu care va creste capitalul Carom va fi de 195 miliarde lei.
Astfel, Compania de Rafinare si Petrochimie Moldova va avea un capital social de 4.442 miliarde lei, iar actionarul majoritar va fi Balkan Petroleum, cu o participatie de 95,77% din actiuni. VGB Oil, unul din actionarii Balkan Petroleum, va controla 2,07% din actiuni, in timp ce restul de 2,15% va fi in posesia altor actionari.
Rafo Onesti se afla in procedura de reorganizare judiciara, avand datorii de peste 8.000 de miliarde de lei catre bugetul statului.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, unul din creditorii rafinariei, a formulat recurs impotriva planului de reorganizare aprobat de creditori la sfarsitul anului trecut.
Institutia a anuntat, miercuri, ca va selectiona o firma specializata pentru realizarea unui audit economico-financiar pentru a stabili daca planul de reorganizare va duce la redresarea Rafo.
Compania trebuie sa recupereze datorii istorice care, numai la bugetul de stat ating 8.000 de miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.