Uniunea Europeana intentioneaza sa introduca un sistem de "Carte Verde", similar celui din Statele Unite, pentru a reglementa situatia imigrantilor (care vin in tarile din UE din motive economice) si pentru a combate problema unei populatii europene
Uniunea Europeana intentioneaza sa introduca un sistem de "Carte Verde", similar celui din Statele Unite, pentru a reglementa situatia imigrantilor (care vin in tarile din UE din motive economice) si pentru a combate problema unei populatii europene din ce in ce mai imbatranite, au anuntat surse europene, citate de EUobserver.
Pana la sfarsitul anului, Comisia Europeana va trebui sa elaboreze un plan privind politica comunitara referitoare la aceste aspecte.
"Vrem sa discutam cu partile implicate inainte de a face o propunere", a declarat Franco Frattini, comisarul european al Justitiei. Acesta a subliniat ca numai printr-o astfel de abordare Bruxelles va putea manifesta o atitudine pozitiva legata de populatia care migreaza din motive economice iar aceasta categorie a populatiei nu va mai fi privita ca o amenintare la adresa cetatenilor din Uniune. "Cred ca Europa trebuie sa identifice conditii clare si reguli pentru migratia din motive economice pentru a putea lupta, mai apoi, impotriva imigratiei ilegale", a afirmat Frattini.
Aceasta problema este foarte delicata in randul partenerilor sociali (sindicate si organizatii patronale), dar si mai delicata pentru statele membre.
Unele dintre acestea, cum ar fi Germania, insista asupra dreptului lor exclusiv de a decide pe cont propriu numarul imigrantilor pe care sunt dispuse sa ii "gazduiasca". Frattini a asigurat, insa, ca ideea nu este de a deschide complet granitele ci de a introduce o serie de reguli procedurale de baza, care vor fi mai transparente decat procedurile actuale.
Cu toate acestea, Comisia Europeana sustine ca Uniunea are nevoie de o strategie comuna daca doreste sa indeplineasca obiectivul de la Lisabona de a deveni cea mai dinamica economie a lumii, pana in 2010, si sa rezolve problemele cauzate de imbatranirea populatiei. "Imigratia in sine nu este solutia pentru schimbarile demografice", a explicat Vladimir Spidla, comisarul european al Afacerilor sociale. Acesta a avertizat, insa, ca daca nivelul imigratiei va ramane la aceleasi cote, Uniunea Europeana se va confrunta cu o "lipsa" de 20 de milioane de persoane active (apte de munca), intre 2010 si 2030.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.