Iliescu, Nastase sau altcineva. Sefii organizatiilor judetene ale PSD au venit ieri la Bucuresti pentru a discuta despre Congresul la care partidul isi va alege presedintele. O intalnire nu tocmai linistita dupa declaratiile ultimelor zile.
L
Iliescu, Nastase sau altcineva. Sefii organizatiilor judetene ale PSD au venit ieri la Bucuresti pentru a discuta despre Congresul la care partidul isi va alege presedintele. O intalnire nu tocmai linistita dupa declaratiile ultimelor zile.
La doar sase luni dupa ce a zguduit partidul cu propunerea de "recalibrare regionala", ingropata insa pe motiv de alegeri, iesirea la rampa a lui Ioan Rus si a liderilor transilvaneni, urmata de cea a pesedistilor din Moldova, a repus pe tapet nemultumirile din teritoriu.
Scorul pe muchie de cutit de la locale, si iesirea in iarna de la guvernare i-a determinat pe liderii organizatiilor sa reclame managementul prost de la centru. Cel putin declarativ, Adrian Nastase nu este contestat, ci mai degraba considerat victima lui Ion Iliescu.
Revenirea in partid a fostului sef al statului, mai ales dupa gafele de final de mandat, este considerata de tot mai multi lideri un pas inapoi. Asumarea unui rol decorativ este exclusa din start de Ion Iliescu, fara a lua in seama faptul ca partidul nu mai este acelasi pe care i l-a predat in urma cu patru ani lui Adrian Nastase.
Daca Ioan Rus a vorbit despre reforma partidului si innoirea lui, fostul presedinte, senator la 75 de ani, se declara reformatorul PSD si chiar "factorul lui de innoire". Ion Iliescu, fara a parea atins de criticile ce i se aduc, sustine ca se gandeste sa candideze pentru a onora invitatia Congresului partidului din 2004. Lucrurile sunt mai incurcate insa acum decat in urma cu cateva luni. Adrian Nastase, care i-a cerut sa preia conducerea, vrea acum sa candideze la un nou mandat de presedinte. Intelegerea era valabila in cazul unei rocade Kiseleff-Palatul Cotroceni. Insa, la doar cateva ore de la anuntul ferm de a intra in cursa, Nastase face un pas inapoi: "N-am sa candidez niciodata impotriva lui Ion Iliescu". Ion Iliescu a carui revenire ar putea duce la scindarea partidului, cum insinua Mihai Tanasescu, apropiat al fostului premier, imediat dupa turul II al prezidentialelor.
Sefii de Consilii Judetene si ai organizatiilor de partid au venit la Bucuresti pentru a-si spune nemultumirile. Ei reproseaza centrului atitudinea noncombat dupa alegerile generale, faptul ca nimeni nu si-a asumat esecul din alegeri si cer reformarea partidului. Iliescu si Nastase isi impart sustinatorii, insa nimeni nu afirma deschis cine trebuie sa se retraga. Argumentul este acelasi: Congresul hotaraste.

Contestatii din teritoriu
Intalnirea dintre conducerea PSD si sefii organizatiilor judetene s-a prelungit cu mult fata de cat era anuntat. Inainte de a intra la discutii, social-democratii din teritoriu au reluat insa criticile din ultimele zile.
"Cel mai important mi se pare ca viitorul lider al partidului sa anunte public ca-si doreste acest lucru, indiferent care este acela. Vrem sa blocam ca viitorul lider sa fie ales ca rezultat al unor intelegeri, chiar daca ele sunt de buna-credinta", a declarat Liviu Dragnea de la Teleorman.
Totodata, el afirma ca a fost dezamagit de gestul fostului presedinte Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma, act despre care a spus ca "a lovit foarte mult in soclul pe care acesta era asezat". Lui Adrian Nastase, Dragnea i-a reprosat ca nu a convocat o sedinta a Biroului Executiv si nu a initiat o dezbatere in partid, in care sa-si asume responsabilitatea pentru esecul alegerilor.
Liderul PSD Teleorman a apreciat ca este vorba despre punerea mandatului la dispozitia congresului, urmand ca acesta sa hotarasca daca Adrian Nastase va fi din nou presedintele partidului, sau functia va fi ocupata de altcineva, care va prezenta un program puternic.
Marian Oprisan crede ca in fruntea partidului trebuie sa fie un "tanar puternic, hotarat, care sa duca PSD mai departe", iar Adrian Nastase trebuie sa-si asume responsabilitatea esecului electoral.
In ceea ce-l priveste pe Ion Iliescu, liderul PSD Vrancea a aratat ca este clar ca acesta ramane un politician important al Romaniei postdecembriste, dar a apreciat ca gestul sau de a acorda gratierea lui Miron Cozma sau unor "criminali" il determina sa nu-l mai poata sustine pentru functia de presedinte al partidului.
Liderul PSD Salaj, Iuliu Nosa, unul dintre semnatarii declaratiei de la Cluj, a aratat ca liderii celor 14 organizatii din Transilvania si Banat sustin o reformare si o modernizare a partidului.
Intrebat daca il vede in continuare pe Adrian Nastase in fruntea partidului, Nosa a raspuns: "Categoric, in acest moment si, probabil, si la congresul din primavara".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.